Управителят на НЗОК заговори за чаши с уиски по темата с безплатните лекарства за КОВИД

5067
Управителят на НЗОК заговори за чаши с уиски по темата с безплатните лекарства за КОВИД
Снимка: БГНЕС

Доверието в медицинските аргументи е загубено. Много често се намесват други в аргументацията, а не се слушат лекарите. Така управителят на НЗОК проф. Петко Салчев коментира въпроса с доверието към ваксините срещу коронавирус.

Проф. Салчев посочи, че НЗОК вече е предполжила на Българския лекарски съюз (БЛС) да може да се издават рецепти за безплатни лекарства за КОВИД от личните лекари. БЛС обаче трябва да одобри, такъв е законът, добави той. Освен това, в КОВИД зоните също се издават рецепти, подчерта управителят на НЗОК пред bTV. Когато БЛС каже да или не, ще може личните лекари да издават рецепти за безплатни лекарства, заяви проф. Салчев. И добави, че над 105-115 КОВИД зони вече работят. Но във Видин и Силистра още няма КОВИД зони.

Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства (по принцип)? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно. Мисля, че има проблем – съгласен съм със становището на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, че парите не са на НЗОК, но не са и на БЛС – това са парите на здравноосигурените лица. По закон за разходването им отговаря НЗОК, а начинът и механизмът се договорят с БЛС, обясни проф. Салчев. Той е категоричен, че прозрачността при работата на НЗОК е голяма – всеки месец имало публичен отчет.

Припомняме, че БЛС сезира прокуратурата и ДАНС, че НЗОК еднолично преразпределя парите за здраве. Не го правим, увери проф. Салчев. Той посочи, че НЗОК предлага и авансово плащане за януари и ако това било незаконно, Касата щяла да си понесе отговорността.

Как ще се разпределят допълнителни 39 млн. лева за болниците? На база натиска от ковид вълната, която спира плановата дейност. Помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% от нова методика, касаеща напълно зает капацитет на КОВИД легла. БЛС искат повишение на цените на клиничните пътеки – няма проблем, ще ги повишим, но когато някое отделение изобщо не работи, каква е ползата, попита риторично проф. Салчев.

Няма да си подам оставката – не видях нито един аргумент, каза управителят на НЗОК. „За мен преговорният процес не представлява разговор на чаша уиски в една стая и след това управителят да оформи протокол”, заяви проф. Салчев, без да уточнява с кого е бил този разговор и защо. Той отрече обаче да става въпрос за д-р Иван Маджаров.

Ако има случаи лекари да лъжат, че са сложили ваксина срещу коронавирус, нека болницата да може да ги съди, призова проф. Салчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване