В Костинброд строят първи на Балканите детски възстановителен онкоцентър

9629
В Костинброд строят първи на Балканите детски възстановителен онкоцентър
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания ще заработи в община Костинброд, където деца и техните семейства ще бъдат подпомагани и рехабилитирани безплатно. Центърът се изгражда в село Опицвет по проект на община Костинброд, финансиран по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Общата му стойност е 1 223 982,67 лв. и ще се реализира за период от 24 месеца.

Основната цел на проекта е да подпомогне децата с онкохематологични заболявания и техните семейства, да преодолеят стреса от продължително и тежко лечение, като и да насърчи успешната им социална реинтеграция, поясни при представянето на проекта ръководителят му Лора Емануилова, директор на дирекция "ТТО и ОМП" в община Костинброд.

"Поделението на изгряващото слънце" - Костинброд отбеляза 38 години от създаването си

Днес, на 30 юли 2020г., военно формирование 34 420 – Костинброд отбеляза своята 38 годишнина с курбан за здраве и благополучие. ...

Предвижда се разработване на нови програми за работа с различни групи потребители на услугата въз основа на проучените най-добри практики и в съответствие с приетата методика. Ще бъдат създадени подходящи програми, както за психологическа, така и за социална рехабилитация на децата и техните родители. Терапевтичните занимания ще бъдат насочени към обогатяване на личността на детето, активиране на творческия му потенциал и създаване на емоционален комфорт. Работата с другите деца в семейството ще бъде насочена към преодоляване на често скритите емоции и чувства по време на тежкото и продължително заболяване или загуба на брат или сестра. Работата с родители и роднини на деца с онкологично заболяване ще се фокусира предимно върху преодоляване на свръхзагрижеността към детето, появила се по време на лечението и към възстановяване на нормалния ритъм в живота на семейството. Помощ за родители, загубили детето си в битката със заболяването ще се предоставя чрез индивидуални групи за консултации и подкрепа в среда, различна от дома, уточни Емануилова.

Услугите, които ще се предоставят в Центъра са безплатни за децата и техните семейства, съобщи Маргарита Борисова – председател на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, изпълнител на проекта, запитана от Actualno.com за капацитета, приема и тарифите на центъра. „Капацитетът е 40 човека, постъпването ще става чрез насочване от самите болници (деца се лекуват в София, Пловдив и Варна), а такса няма да се плаща“, уточни Борисова. Тя подчерта, че Центърът, изграждан по проекта,  е единствен в България, трети в Европа, след Норвегия и Италия и един от осемте подобни в света.

„Това е един много чакан и много ценен проект. Това ще е първият такъв център на Балканите – толкова голям и толкова модерен и който съчетава средствата на различни донори с цел да се постигне оптимален ефект“, коментира директорът на дирекция „Външни европейски програми“ в МОН и ръководител на програмния оператор по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ Цветана Герджикова. Тя е категорична, че съществуването на Центъра е важно не само за общината и че той ще е от национално значение.

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания откриват в Костинброд

Община Костинброд подписа договор за предоставяне на услугата Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания – де...

„Общината е привлякла най-подходящия партньор – Сдружението за деца с онкохематологични заболявания. Надяваме се техните усиля да подготвят почвата за въвеждането на съответната държавно делегирана социална услуга, което ще бъде най-убедителното доказателство не само за ползите от този проект, но и определено ще бъде гаранция за неговата устойчивост във времето“, каза още Герджикова. „Сигурни сме в успешния финал на проекта, който да доведе до такава държавно подкрепена социална услуга“, добави тя.

„Посоката е една. Да започне да се реализира тази така важна за общността, за обществото, за България и Балканите услуга“, категорично заяви кметът на община Костинброд Трайко Младенов и изказа благодарност на всички ангажирани с проекта и неговото изпълнение.

„Съществуването на този център е важно не само за общината, той ще бъде от национално значение, което още веднъж ще издигне имиджа на общината като модерна и мислеща много по-широко от местните нужди и потребности.“, заяви Цветана Герджикова. Според нея Центърът ще стане модел не само за Балканите, но и за много от държавите в Европа, които нямат такива и които ще идват оттук да черпят опит както от гледна точка на инфраструктурата, така и по отношение на предоставяните услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване