В Костинброд строят първи на Балканите детски възстановителен онкоцентър

9532
В Костинброд строят първи на Балканите детски възстановителен онкоцентър
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания ще заработи в община Костинброд, където деца и техните семейства ще бъдат подпомагани и рехабилитирани безплатно. Центърът се изгражда в село Опицвет по проект на община Костинброд, финансиран по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Общата му стойност е 1 223 982,67 лв. и ще се реализира за период от 24 месеца.

Основната цел на проекта е да подпомогне децата с онкохематологични заболявания и техните семейства, да преодолеят стреса от продължително и тежко лечение, като и да насърчи успешната им социална реинтеграция, поясни при представянето на проекта ръководителят му Лора Емануилова, директор на дирекция "ТТО и ОМП" в община Костинброд.

"Поделението на изгряващото слънце" - Костинброд отбеляза 38 години от създаването си

Днес, на 30 юли 2020г., военно формирование 34 420 – Костинброд отбеляза своята 38 годишнина с курбан за здраве и благополучие. ...

Предвижда се разработване на нови програми за работа с различни групи потребители на услугата въз основа на проучените най-добри практики и в съответствие с приетата методика. Ще бъдат създадени подходящи програми, както за психологическа, така и за социална рехабилитация на децата и техните родители. Терапевтичните занимания ще бъдат насочени към обогатяване на личността на детето, активиране на творческия му потенциал и създаване на емоционален комфорт. Работата с другите деца в семейството ще бъде насочена към преодоляване на често скритите емоции и чувства по време на тежкото и продължително заболяване или загуба на брат или сестра. Работата с родители и роднини на деца с онкологично заболяване ще се фокусира предимно върху преодоляване на свръхзагрижеността към детето, появила се по време на лечението и към възстановяване на нормалния ритъм в живота на семейството. Помощ за родители, загубили детето си в битката със заболяването ще се предоставя чрез индивидуални групи за консултации и подкрепа в среда, различна от дома, уточни Емануилова.

Услугите, които ще се предоставят в Центъра са безплатни за децата и техните семейства, съобщи Маргарита Борисова – председател на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, изпълнител на проекта, запитана от Actualno.com за капацитета, приема и тарифите на центъра. „Капацитетът е 40 човека, постъпването ще става чрез насочване от самите болници (деца се лекуват в София, Пловдив и Варна), а такса няма да се плаща“, уточни Борисова. Тя подчерта, че Центърът, изграждан по проекта,  е единствен в България, трети в Европа, след Норвегия и Италия и един от осемте подобни в света.

„Това е един много чакан и много ценен проект. Това ще е първият такъв център на Балканите – толкова голям и толкова модерен и който съчетава средствата на различни донори с цел да се постигне оптимален ефект“, коментира директорът на дирекция „Външни европейски програми“ в МОН и ръководител на програмния оператор по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ Цветана Герджикова. Тя е категорична, че съществуването на Центъра е важно не само за общината и че той ще е от национално значение.

Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания откриват в Костинброд

Община Костинброд подписа договор за предоставяне на услугата Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания – де...

„Общината е привлякла най-подходящия партньор – Сдружението за деца с онкохематологични заболявания. Надяваме се техните усиля да подготвят почвата за въвеждането на съответната държавно делегирана социална услуга, което ще бъде най-убедителното доказателство не само за ползите от този проект, но и определено ще бъде гаранция за неговата устойчивост във времето“, каза още Герджикова. „Сигурни сме в успешния финал на проекта, който да доведе до такава държавно подкрепена социална услуга“, добави тя.

„Посоката е една. Да започне да се реализира тази така важна за общността, за обществото, за България и Балканите услуга“, категорично заяви кметът на община Костинброд Трайко Младенов и изказа благодарност на всички ангажирани с проекта и неговото изпълнение.

„Съществуването на този център е важно не само за общината, той ще бъде от национално значение, което още веднъж ще издигне имиджа на общината като модерна и мислеща много по-широко от местните нужди и потребности.“, заяви Цветана Герджикова. Според нея Центърът ще стане модел не само за Балканите, но и за много от държавите в Европа, които нямат такива и които ще идват оттук да черпят опит както от гледна точка на инфраструктурата, така и по отношение на предоставяните услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com