В края на 2018 г. ще имаме електронна здравна карта

1470
В края на 2018 г. ще имаме електронна здравна карта
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ако всичко върви по план, електронната здравна карта ще е факт на 28 декември 2018 г. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"На 1 март (2017 г. - бел. ред.) стартира този процес. Ние сме захранили този проект и с пари. Крайната дата е 28 декември 2018 г. Тогава ще имаме електронна здравна карта, която ще бъде еднакъв документ с личната ни карта. Ще имаме електронно здравно досие, ще имаме електронно направление, електронна здравна рецепта. Стратегията и пътната карта вече са приети, коментира Семерджиев в ефира на БНТ. Според него този срок може и да се съкрати.

МЗ: Не се отчитат повишени стойности на уран при последните изследвания на водата в Хасково

Не се отчитат повишени стойности на уран при последните изследвания на водата в Хасково. Няма несъответствие по химичен показател естес...

Кризите в здравната система

Аз наследих тежки кризи в нормативния сектор и хаос в здравеопазването, отбеляза служебният министър.

Успяхме да тушираме кризата с ваксините. За 5- и 6-валентните ваксини вече са осигурени доставки. Кризата с урана и алфаактивността, кризата с морбилите - те бяха овладени, и то доста ефективно. По отношение на урана сме предотвратили всякаква опасност за населението.

Категорично сме забранили употребата на вода за питейни цели в Хасково. Докато се направи реорганизация, ще продължи този режим, който и сега върви, с допълнителни доставки. До момента, в който ние сме били информирани, всички мерки с урана са взети спешно, категоричен бе Семерджиев.

Реформата в здравеопазването

МЗ получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на електронното здравеопазване

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финан...

Със започването на здравната реформа още в 1997 г. ние затворихме кутията на Пандора. Когато са ме търсили в рамките на изпълнителната власт, винаги е било по време на големи кризи. Ролята на институциите е точно такава - да не допускат кризи, заяви Илко Семерджиев.

Той каза, че 70% от оплакванията за липса на лекарства по аптеките са намалели от началото на мандата на служебното правителство. Кризите в здравеопазването са значително успокоени. Ще дадем летящ старт на редовното правителство, категоричен бе Семерджиев.

Успяхме да направим проекти и програми за над 70 млн. лв. Тече сключването на договори между лечебните заведения и НЗОК. Няма основание за големи притеснения, защото няма да има малко пари, напротив. В извънболничния сектор също увеличихме средствата.

Здравеопазването се развива в рамките на нормативите, които са приети за него. Тази година ние имаме малко над 350 долара на глава от населението за здравепозване, в Европа е близо 4000 долара, в Щатите достигна близо 9000 долара на глава от населението. За тази система е необходимо да се помисли.

Десет години няма развитие, ние стоим на 300 клинични пътеки, а трябват поне 600, категоричен бе служебният здравен министър.

Доклад на МЗ разкрива сериозни нарушения във Фонда за лечение на деца

Според доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) има сериозни нарушения в работата на Фонда за лечение на деца. За това аларми...

Какво още свърши служебното ръководство на Министерството на здравеопазването, четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване