В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" заработи единственият на Балканите бипланов ангиограф

10753
В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" заработи единственият на Балканите бипланов ангиограф
Снимка: БГНЕС

Единственият бипланов ангиограф на Балканския полуостров работи в София. Той се намира в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", предаде репортер на БГНЕС. На откриването му присъства министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

„В целия свят има такива 250, в ЕС са 80, в България е единствен и на Балканския полуостров“, обясни министърът и изрази задоволство от това, че лечебните заведения постоянно се обновяват с апаратура.

Проф. Костадинов посочи, че с този апарат могат да се лекуват всички пациенти, които имат мозъчно-съдови заболявания.

„Благодарение на него в България могат да получат помощ повече от 500 пациента, тъй като годишно в страната ни с такива заболявания са около 650 пациента, без инсултите. Жт тези 650 пациента 150 загиват веднага, в момента, в който получат такъв тип усложнение на основното си заболяване. Останалите могат да бъдат спасени, ако бъдат закарани до такъв център“, коментира той и даде предложение в лечебното заведение да се създаде център за обучение на специалисти от другата страна, за да може да бъдат направени такива центрове и в страната.

Здравният министър обеща да подкрепи екипа на доц. Станимир Сираков в закупуването на фантоми, на които да се обучават бъдещите специалисти.

От своя страна доцентът каза, че от 2 години се опитват да акредитират центъра към Европейския борд по невроинтервенция, за да може дипломата на всеки специалист да се признава навсякъде в Европа и увери, че към момента имат кадрите за обучение, пациенти и апаратура, но им липсват фантомите за обучение, за да завършат процеса и уточни, че трябва да се изгради и център за обучение.

Осигуряват медицински изделия за лечение на мозъчно-съдови заболявания със средства от бюджета

Министерският съвет одобри промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2016 година. С него се създава възможност съ...

Той добави още, че новата придобивка е последен писък на техническото развитие в сферата им и добави, че с наличието на новия апарат България вече може да се сравни с всеки един от световните европейски центрове, които се занимават с такъв вид заболявания.

„Най-голямото предимство на този ангиограф , че има редукция на лъчевото натоварване както за пациента, така и за персонала в поне 75% спрямо стария ни апарат. Да не говорим за качеството на образите, които получаваме“, коментира още той и подчерта, че и досега, в над 80% от случаите успяват да върнат пациентите към нормалното ежедневие.

Директорът на „Св. Иван Рилски“ д-р Антон Петков заяви, че новата апаратура е закупена изцяло със средства на министерството и благодари за направената инвестиция в лечебното заведение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com