Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?

9527
Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата, съобщи medRxiv. Ваксината БЦЖ (BCG)- бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. Тя остава главно средство за борба с туберкулозата и досега, макар и мнозина специалисти да се съмняват в ефикасността й, особено ако се използва за възрастни, пише bg-voice.com.

„Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от COVID-19. Освен това ваксинацията с БЦЖ намалява и случаите на зараза с новия коронавирус. Комбинацията от понижена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от главните инструменти в борбата срещу кронавируса“, пишат учените, ръководени от Арън Милър от технологичния университет на Ню Йорк.

Вирусолог: Започва мащабно проучване на видовете лечение на коронавируса

Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за лечението и терапията на сериозно болни пациенти от коронавирус. Ще бъд...

Миналата седмица австралийски учени обявиха, че започват изследване дали ваксината БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус. За изследването си учените от САЩ са обработили статистически данни за използването на ваксината БЦЖ във всички държави по света и са ги съпоставили с информация как се развива в тях пандемията от COVID-19. Те са анализирали също как влияе нивото на здравеопазването в тези държави върху разпространението и смъртността от навия короанвирус. Това сравнение разкрило любопитна тенденция.

Макар и като цяло разпространението и смъртността от новия коронавирус да зависели от икономически показатели, в неголяма група държави, сред които САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било така. Във всички тях не е правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия коронавирус в тях е четири пъти по-високо, отколкото за цялата планета като цяло. Това е характерно и за смъртността.

В държави като Бразилия и Япония, където ваксината се поставя постоянно от началото на миналия век, смъртността от COVID-19 е необичайно ниска спрямо състоянието на икономиката. В Китай ваксината БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те години на миналия век, но това се прекратява по време на културната революция (1966 – 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com