Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?

9498
Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата, съобщи medRxiv. Ваксината БЦЖ (BCG)- бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. Тя остава главно средство за борба с туберкулозата и досега, макар и мнозина специалисти да се съмняват в ефикасността й, особено ако се използва за възрастни, пише bg-voice.com.

„Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от COVID-19. Освен това ваксинацията с БЦЖ намалява и случаите на зараза с новия коронавирус. Комбинацията от понижена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от главните инструменти в борбата срещу кронавируса“, пишат учените, ръководени от Арън Милър от технологичния университет на Ню Йорк.

Вирусолог: Започва мащабно проучване на видовете лечение на коронавируса

Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за лечението и терапията на сериозно болни пациенти от коронавирус. Ще бъд...

Миналата седмица австралийски учени обявиха, че започват изследване дали ваксината БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус. За изследването си учените от САЩ са обработили статистически данни за използването на ваксината БЦЖ във всички държави по света и са ги съпоставили с информация как се развива в тях пандемията от COVID-19. Те са анализирали също как влияе нивото на здравеопазването в тези държави върху разпространението и смъртността от навия короанвирус. Това сравнение разкрило любопитна тенденция.

Макар и като цяло разпространението и смъртността от новия коронавирус да зависели от икономически показатели, в неголяма група държави, сред които САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било така. Във всички тях не е правена масова ваксинация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия коронавирус в тях е четири пъти по-високо, отколкото за цялата планета като цяло. Това е характерно и за смъртността.

В държави като Бразилия и Япония, където ваксината се поставя постоянно от началото на миналия век, смъртността от COVID-19 е необичайно ниска спрямо състоянието на икономиката. В Китай ваксината БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те години на миналия век, но това се прекратява по време на културната революция (1966 – 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com