Вече има и разкази как при влошаване на COVID вкъщи оставаш там, защото е по-добре

9948
Вече има и разкази как при влошаване на COVID вкъщи оставаш там, защото е по-добре
Снимка: Getty Images/Guliver

Че здравната ни система явно не е способна да се справи с COVID-19, отдавна изглежда очевидно. Разказът на Боряна Николова пред Нова телевизия дава още един коз в подкрепа на тази теза.

Николова разказва, че съпругът ѝ почнал да се влошава на 9-тия ден – при това болестта всъщност не е доказана с PCR тест, защото заради състоянието му не му е позволило да ходи да си прави тест, а РЗИ не са успели да пратят хора да го тестват.

Николова се възмути от това, че всъщност ти трябва PCR, за да влезеш в болница – и то след като намерили болнични легла. А след като се обадила на "Спешна помощ", те предупредили, че може да не дойде линейка. Чак вечерта лекарка от "Спешна помощ" успяла да говори с Николова и я посъветвала мъжът ѝ да остане вкъщи.

Кога да се тестваме за коронавирус

Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, главен лекар на медицински център "Лидер-Медицина", каза пред радио Sp...

Оказа се и, че Николова дори е мислила дали да не ходи в друг град – до такова състояние са стигнали нещата. А тя също е с COVID-19

"8 месеца имахме, за да се подготвим за тази втора вълна. И се чудя какво правиха хората, които ни управляват. Попитайте ме как се чувствах, за да взема решението да откажа линейка. Благодаря на лекарката от "Спешна помощ” – а тя ми каза, че не трябва, защото не може да дойде да си изпълни дълга".

Припомняме, че с гръмки фанфари беше обявено, че личните лекари ще могат да дават направления за PCR. Новината беше съобщена на 7 октомври, сега вече е 30 октомври и такова нещо няма! За да стане това, трябвало да бъде подписан анекс към Националния рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС), само че това още не се е случило.

Actualno.com също получи сигнали, че ситуацията с тестовете така и не е решена. В много случаи който може, предпочита да си плати за PCR при съмнение, а не да търси пътеката личен лекар – специалист – тест.

Дело за забавен резултат от PCR: Заразена с COVID-19 го чака 3 дни

Юристът Росица Драгинова завежда дело за забавен резултат от PCR тест. Тя чакала три дни преди от лабораторията на Инфекциозна болница ...

До ден-днешен Инфекциозна болница в София приема пациенти с доказан COVID-19 и със съмнение за коронавирус, потвърди и д-р Трифон Вълков. А на въпрос дали трябва задължително PCR тест, отговорът беше, че "по принцип" при симптоми има хоспитализация. Имаме обаче леглови капацитет – не могат всички да дойдат, потвърди Вълков. 64 са леглата за доказана инфекция от коронавирус в лечебното заведение.

Според Вълков, категорично най-големият проблем е, че няма да има кой да лекува – база и оборудване има. А на въпрос дали е трябвало да бъдат открити специални коронавирус болници, д-р Вълков отговори – какви лекари е трябвало да се осигурят? Инфекционистите са малко – а другите лекари не са свикнали в детайли да работят като инфекционисти, посочи Вълков. "За момента Инфекциозна болница ще продължи да работи", увери той.

Лечението на всеки един пациент е индивидуално, подчерта д-р Вълков. А за "Ремдесивир" лекарят коментира, че в повечето случаи се прилага късно. Защото той действа на принципа на блокиране на ензим, чрез който вирусът се размножава. За да има добър ефект, прием трябва да се започне по-рано, каза Вълков. Според него, "Ремдесивир" трябва да се дава на първо място на хора, които имат тежки придружаващи заболявания.

Още: "Лек спад при заразените с коронавирус у нас, рекорден брой оздравели"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com