Ветеринари: Лекарството срещу краста е опасно за хората, то е за животни

18331
Ветеринари: Лекарството срещу краста е опасно за хората, то е за животни
Снимка: iStock/Guliver

Лекарството срещу краста при животни - ивермектин, което в понеделник проф. Иво Петров обяви, че е новият фаворит за лечение на коронавирус, но все още е в тестова фаза в Австралия, се търси масово по ветеринарните складове, аптеки и кабинети. За това алармира Димитър Яновски – председател на Българска асоциация на ветерианрните лекари пред БНТ.

Само за последните два дни в нашата клиника имаме 10 обаждания със запитване "в какви количества можем да го закупим?" Повечето хора искат да го имат превантивно, което означава че психозата в момента у тях е много силна, заяви експертът.

Успешни тестове на лекарство срещу коронавирус във Франция

Лекарство срещу коронавируса е тествано успешно във Франция. Френските учени съобщиха за успешни резултати от клиничното изследване на...

Лекаството е само за ветеринарно-медицинска употреба. И е опасно да се самолекувате, обясни специалистът. То е силно токсично, продължи Яновски, терапевтичната му ширина е доста малка. Самият продукт е с дота точна дозировка при лечение. Предозирането може да се получи много лесно – нямам данни какви може да са дозировките за човек. И ако случайно човекът като вид е чувствителен към този препарат може да се стигне до алергичен шок и по-лошо. Не трябва да действаме под въздействието на стрес в тази ситуация. Може да предизвика интоксикация или най-малко натравяне, алергична реакция и дори да се стигне до смърт.

Този щам на коронавируса е още нов и непознат за науката, а тя в момента се развива много бързо, но да подчертаем, че ветеринарномедицинските продукти са само за животни, а хуманните – за хора, подчерта ветеринарят.

Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира темата на 7 април проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Кизисния  щаб за борба с коронавируса към Министерския съвет. Още детайли от проф. Иво Петров.

Как се разпространява самото лекаство?

Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

"Има няколко лекарства, които се тестват в много големи проучвания в световен мащаб. Това се случва в САЩ, Италия и Франция. Най-големи...

По закон лекарството не може да бъде разпространявано свободно, но законът не се спазва на 100% в България, обясни ветеринарят. Има вратички, които да направят възможно обикновен човек да се сдобие с такъв продукт. Това е опасно, защото данните за това как това лекарство влияе върху хора не са ясни. Няма такъв продукт адаптиран за хора до момента. Препоръчвам на всички хора да не го търсят и приемат, защото той е опасен, подчерта отново Димитър Яновски и допълни: То си остава лекарство за краста при животните 

Как се купува щом се продава само с рецепта? Със сигурност всички не могат да си го набавят, но съм убеден че има начини, по които това може да се случи. Ясно е по закон – такива продукти се изписват само от ветеринарен лекар – но има недобросъвестни лекари, от приятел на приятел, или от складовете – някой може да се сдобие – може да е един случая, но той може да бъде фатален, предупреди Яновски. Призовавам, колегите и складовете да не го продават, а хората – да не го търсят. Няма смисъл в паниката си да рискувате животът на себе си и семейството си.

Самолечението не е вариант в ситуация на пандемия!!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване