Все повече хора търсят правата си след лекарски грешки

2626
Все повече хора търсят правата си след лекарски грешки
Снимка: iStock/Guliver

Това, което ми направи впечатление бе, че жената  е била притеснена да извика лекар, докато поведението на служителите на болницата беше арогантно. Това заяви адвокатът по медицинско право Христина Николова в коментар за случая, в който жена бе забравена в продължение на часове в скенер.

По думите ѝ случаят е "учебникарски пример, в който възникналият спор може да се реши много лесно, като просто лечебното заведение незабавно предложи на пострадалото лице едно обезщетение, едно извинение, за да може да компенсира болките и страданията."

Главният секретар на БЛС: Пропускът не е лекарска грешка

"Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е грешка, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била причината... При пълнат...

Адвокат Николова допълни, че случаите на лекарски грешки съдържат чувствителни лични данни  и за това е добре да се решават извънсъдебно. 

"Няма дефиниция на понятието лекарска грешка. От практиката се стига до извод, че това е всяко едно действие или бездействие, при което се нарушение права на пациента или наследниците му", уточни още експертът в интервю за БНТ. 

Николова допълни, че най-трудното при тези дела е, че цялата медицинска документация се изготвя от лечебното заведение и може да бъде манипулирано, а най-често пациентите нямат медицинско образование. Така слабата страна трябва да докаже, че е налице вреда, което прави доказването изключително трудно.

Често самите лекари, изготвящи експертизите по делата си правят самоотвод. Според адвоката няма нищо срамно в това да се обезщети пациентът, а през годините броят на делата в тази област нараства и все повече хора започват да търсят правата си. 

Колко хора стават жертва на лекарски грешки?

След шокиращите случаи на смърт при родилки през последния месец възниква въпросът за медицинските грешки. В началото на годината CNBC ...

Обикновено едно дело за лекарска грешка продължава между 2 и 5 години на първа инстанция, на втора - сроковете са по-кратки и много рядко се стига до трета инстанция. 

Най-много дела се завеждат от пострадали от специалисти в ортопедията и неврохирургията. Напоследък се отчитат и много лекарски грешки в онкологията, допуснати още в началото при диагностиката, не се взима хистология и така цялото лечение се определя грешно, обясни още адв. Христина Николова. 

"Моят призив е хората да си търсят правата, а лекарите да превъзмогнат пречката, която ги спира да се споразумяват. Едно споразумение винаги е по-добро от съдебен спор. Това не е нужно да се причинява на никого.", каза още експертът и допълни, че много често пострадалите пациенти споделят, че имат нужда да чуят от лекаря, че съжалява за грешката си и не винаги търсят възмездие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване