Всеки четвърти медик страда от хипертония

1215
Всеки четвърти медик страда от хипертония
Снимка: БГНЕС

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония. Сред останалите най-разпространени заболявания сред лекарите са наднорменото тегло, заболявания на опорно-двигателния апарат, диабет или кожни заболявания. Това става ясно от проучване на "Тренд" по поръчка на БЛС и финансирано от партньори на организацията.То е проведено между юни и юли тази година сред 1000 лекари в цялата страна и 1207 заети в други сфери на дейност. Какво е здравното състояние и проблемите сред здравните работници и работещото население е темата на проучването.

"Изследването показва, че привлекателната професия на лекаря водят до бързо изхабяване на този, който я практикува. Сравнението беше между работещи лекари и работещи други професии. Установи се, че разликата е огромна например при хипертонията. 26% от лекарите съобщават,  че страдат от болестта срещу само 15 на сто от другите. Казвам, съобщават, защото трябва да отчетем и субективния момент, че лекарите познават по-добре тялото си, а останалите може да не разпознават симптомите", коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, пред БНТ..

БЛС: Всеки медик, жертва на насилие, ще получи активна подкрепа, грижа и защита

Днес, 28.01. 2018 във Велико Търново се проведе пресконференция на тема „Насилието над медици – практика, теория и бъд...

Много пъти сме говорили за явлението burn out - изпепеляване на лекарите. Виждаме, че напрежението в работата- това, че те контактуват с хората в най-уязвимия им период, когато са изнервени, притеснени за здравето си или на близките си, практически води до такива допълнителни хронични заболявания както хипертонията, каза още той.

Още притеснителни резултати:

Оказва се, че 38% от медиите са изпълнявали служебните си задължения между 50 и 40 часа седмично, а 33% - по 20 - 40 часа. Особено тези, които са между 40 и 60 г. работят много повече от средната заетост на останалите, коментира Маджаров.

Например на въпроса "Чувствате ли се психически изтощен от ежедневната работа във вашата професия" - отговорът също е показателен - 47% от лекарите твърдят, че имат психическа умора срещу 36% от работещите в други сфери.

Най-тревожен е отговорът на въпроса "Били ли сте жертва ли сте на вербална агресия по време на работа?" - на този въпрос 48% от медиците са казали, че поне веднъж са изпитвали вербална агресия срещу само 17% от другите работещи. 51 % са казали, че не са се сблъсквали с агресия въобще срещу 81 на сто от другите работещи. 

Шефът на БЛС: НЗОК не изплаща всички PCR тестове, болниците тихо и постепенно вървят надолу

НЗОК все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди. Болниците тихо и постепенно вървят надолу. Това ...

С физическа агресия са се сблъскали 7% от медиците срещу 3% от останалите. 92% от лекарите - не са имали подобни преживявания срещу 95% от останалите работещи.

За пръв път от десетилетия се прави това проучване, ще го повторим след 6 месеца или година, за да видим тенденциите. Истината е, че колегите съобщават за неблагоприятна среда, в която работят, и която е напрягаща и водеща до изтощение.

Здравният министър разкри какво ще е увеличението на заплатите в сектора, заговори и за психиатриите

Парите на медиците и бонус "COVID-19" за тези на "първа линия":

Такъв тип изследвания би трябвало да накара и нас и всички, загрижени за здравеопазването в държавата да се отнесат честно и откровено към сектора, загърбвайки финансовите опити - за уж ви даваме, ама по едни критерии. Няма нужда от този тип подаяния, на които лекарите практически не стават свидетели, а чуват само от телевизията. Защото останалата част от населението, живеейки все по-трудно в кризата, остава с впечатлението, че се изсипва някакъв "златен дъжд" върху работещите в здравеопазването, а всички други страдат. От началото на кризата, не всички работещи на първа линия получават този бонус, за разлика от други държави и скоро ще изнесем резултатите от проучване на ЕС по темата - какви мерки предприеха държавите-членки, за да съхранят здравните си системи, възмути се д-р Маджаров.

БЛС прави анкета за да види в кои болници каква хигиена се пази заради коронавируса

Да, имаме сигнали за случаи, при които пациенти не отиват на лекар при сериозни заболявания – заради новия коронавирус. Това приз...

И в Спешните центрове се прави схемата - не всички получават, само някои. Излиза, че ръководителите на лечебното заведение - не само те, а и всички ръководители подават списъка, но той е по критерии, спуснати от Министерство на здравеопазването. А те ги имат съобразени с европейското изискване, защото парите са от програми. Но не е това начинът Би трябвало да се добавят ако трябва пари. Представете си, че ние работим заедно, но аз не получавам бонус. Аз като идвам на работа трябва да се боря за случка с COVID-19, за да ги получа. Не е морално да се случва, подчерта той.

Парите на болниците

Болниците са получили 16% по-малко през първото полугодие спрямо миналата година. Тенденцията правим опит с министър Ангелов да я обърнем, и да направим така, че средствата да стигнат до лечебниците без значение за каква помощ. 

За коронавируса:

Инфекцията в социалните домове и тези за възрастни хора: Ще продължи да бъде така. Този вирус е хитър затова, защото не  уврежда бързо, не убива бързо и не сваля на легло всеки, до който се докосне. Истината е, че никой не можем да държим в стерилна среда, опасността да срещнем вируса е голяма.

Извънредна среща НЗОК - БЛС: Ще увеличат ли цената на пътеката, по която лекуват COVID-19

Извънредна среща в Здравната каса. Надзорният съвет на фонда и ръководството на Лекарския съюз преговарят за отпускането на допълнителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com