Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата

2672
Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата
Снимка: Thinkstock

Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата. Това става ясно от справка за миналата година на здравния ДАНС, както е популярна Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Другите нарушения в лечебните заведения са за неспазване на стандартите за добра медицинска практика, които описват какво трябва да свършат лекарите задължително при определянето на диагнозата и терапията, пише Монитор.

От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?

"До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупу...

През 2019-а са извършени 876 проверки в болниците, от които 746 са по сигнали на граждани. За 596 от тях се е оказало, че не са основателни. Нарушения са установени в 150 от случаите като при някои от тях болницата е отнесла повече от един акт. Най-честите са за неспазване на медицинските стандарти – общо 89 броя. В 82 са констатираните случаи на нарушаване на икономическите права на пациентите, казаха от агенцията. Това означава искане на пари без основание, неиздаване на касови бонове и предлагане на избор на лекар, за което се доплаща при положение, че в лечебното заведение няма втори доктор със същата специалност, поясниха още от ИАМН.

Проверяващите са установили и 43 нарушения на Закона за лечебните заведения.

За установените нарушения, свързани с прилагането на медицинските стандарти и искането на пари от болни и техни близки, здравната ДАНС е издала 170 наказателни постановления и 283 предписания.

От миналата година хората вече подават сигнали и срещу своите общопрактикуващи лекари. Дотогава жалбите бяха най-вече срещу конкретни лекари и болници, както и срещу специалисти в доболничната помощ.

НЗОК не знае кои частни болници вземат в пъти повече държавни пари за едно лекарство

Не знаем какво е това лекарство и защо се е стигнало до такава разлика. Така членът на НЗОК д-р Андрей Дамянов коментира информацията, ...

Общо 24-ма са се жалили от своя джипи в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ през 2019-а. Половината от пациентите се оплакват най-вече от това, че те не им издават амбулаторни листове и не вписват заболяванията им в амбулаторния картон, а останалите - че не са получили касов бон срещу таксата копеймънт или при посещение вкъщи за болно дете са искани пари за прегледа, независимо че то е записано в листата на доктора, а домашните визитации се заплащат по програма „Детско и майчино здравеопазване“, както и от Националната здравноосигурителна каса. Затова инспекторите, след проверки, са издали по всичките 24 сигнала 18 акта за установяване на административни нарушения и 14 наказателни постановления. Връчени са и 9 предписания.

От здравния ДАНС съобщиха още, че през миналата година най-много сигнали са подавали живеещите в Югозападния район на страната – общо 416, следван от Южен централен и Югоизточен – 85, Северозападен – 78, Североизточен – 63, и Северен централен – 58 броя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Новите случаи на Ковид намаляват, в 24 области няма открити заразени

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com