Възраждане: Ваксинацията трябва да е доброволна, СЗО не може да решава вместо нас

9473
Възраждане: Ваксинацията трябва да е доброволна, СЗО не може да решава вместо нас
Снимка: ПП "Възраждане"

Вчера в Народното събрание беше изслушан служебният министър на здравеопазването – Стойчо Кацаров.

В изложението си министърът спомена за проведен разговор със Световната здравна организация (СЗО), която е готова да подпомогне финансово страната ни за информационна кампания относно ваксинирането.

Съветник на Стойчо Кацаров намекна, че заради него няма мерки по задължителна ваксинация срещу коронавирус

Ние, епидемиолозите, сме на малко по-друго мнение, но допускам, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е прав – да се ваксинира...

Министър Кацаров каза: „Поради липсата на добра информационна кампания в началото, разяснителна, информационна, се създадоха предпоставки, създаде се една празнина, която позволи да се разпространят сред населението негативни нагласи спрямо ваксините. И вече създадени такива нагласи спрямо ваксините, по най-различни причини, едни са сред лекари, други са сред религиозни общности, трети сред малцинствени общности, аргументите им са различни, но веднъж създадени, тези нагласи става много трудно да бъдат преодолявани в момента. Ние имахме срещи, аз проведох срещи с еврокомисаря по здравеопазване с директора на Световната здравна организация (СЗО) водихме дълъг разговор за Европа. Те включително се ангажират да помогнат и финансово за водене на такава кампания.”

Ние от Възраждане питаме: Това означава ли, че организация със статут на неправителствена организация осъществява вмешателство в националната ни здравна политика, след като се явява финансиращ орган?

Интересно е, че взаимодействието на СЗО с Министерството на здравеопазването е дългосрочно и започва през 2019 г. с подписването на споразумение.

Цялото споразумение е публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването:

Задължителна ваксинация срещу коронавирус в Гърция - ако не искаш, неплатен отпуск

Спрямо ситуацията, задължителната ваксинация срещу коронавирус в Гърция може да бъде разширена извън секторите, за които това вече е фа...

В началото споразумението гласи:

„Този документ представлява Двугодишно споразумение за сътрудничество (Двугодишно споразумение) между Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и Министерството на здравеопазването на Република България от името на правителството на Република България за двугодишния период 2020 – 2021 г. Тринадесетата обща работна програма на СЗО за периода 2019 – 2023 г. (13-ата Програма) представя стратегическа визия на високо равнище за работата на СЗО и осигурява цялостно направление за петгодишния период, започващ от януари 2019 г. Програмният бюджет на СЗО за 2020 – 2021 г., одобрен от Седемдесет и втората Световна здравна асамблея, цели да превърне смелата визия на 13-ата Програма в реалност чрез осигуряване на ползи за хората на национално ниво.“

Впечатление прави, че на първо място е поставено името на Световната здравна организация, което косвено ни говори за това, че тя е водеща в това споразумение. От следващите редове става ясно, че България се включва в реализирането на 13-та програма на СЗО.

Въпреки, че СЗО е със статут на неправителствена организация и съответно нейните препоръки не са със задължителен характер, очевидно влиянието ѝ върху здравната система на страната ни е изключително силно както сега, така и по време на предишното правителство.

Според Кацаров 10 000 души са загинали заради плана за ваксинация на ГЕРБ

Твърденията колко зле са станали нещата с ваксинационния процес се опровергават от числата. Това заяви от парламентарната трибуна служе...

Ние от Възраждане сме категорични, че здравеопазването е един от основните стълбове на държавността и важните решения за него трябва да се вземат само от държавата. За здравната система трябва да се положат незабавни грижи, а целият ресурс, който се насочва към активно пропагандиране и приканване към масова ваксинация, да се насочи към здравната система. Ние от Възраждане сме категорични, че всеки български гражданин, който иска да се ваксинира, е свободен да го направи, но от това не бива да произтичат никакви права и свободи. Ваксинацията в страната ни трябва да бъде на доброволен принцип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване