За Мутафчийски добрите резултати с коронавируса са заради затварянето на училищата и моловете

4033
За Мутафчийски добрите резултати с коронавируса са заради затварянето на училищата и моловете
Снимка: Министерски съвет

На този етап се справяме много добре, дори надхвърля очакванията ни. Очаквахме да снижим заболеваемостта с 50%, а е вече над 60%. Тръгнахме от около 660 души на 100 000 души население, а стигнахме до 150-160, даже за днес е 125 души. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски.

Според Мутафчийски, причината да се справим толкова добре е затварянето на училищата. Безспорен факт, според него, в учебна среда вирусът се разпространява много интензивно, посочи той. И обърна внимание, че няма как като си вкъщи, да се събереш с два-три класа или всички да идат до лавката в междучасието.

Германия: Меркел настоява за "мегаблокада"

Германският канцлер Ангела Меркел настоява за много по-строги мерки "мегаблокада" в цялата страна по време на спешно свикана конференци...

"Бяха направени добри попадения – учениците, моловете, ресторантите", заключи лекарят пред БНТ.

По думите на Мутафчийски, вече има огромен натиск върху правителството да отвори училищата. Той счита, че е премерен риск пускането на децата от I до IV клас. Ако излезе тенденция за повишаване на заболеваемостта, ще предложим затягане на мерките, каза специалистът.

Мутафчийски сподели и, че една от основните идеи от есента е бил т.нар. "скачащ локдаун" – две-три седмици строги мерки, после отпускане, после пак затягане при нужда. Трябва да внимаваме какво става във Великобритания, Чехия, Нидерландия. В Германия има идея за "мегалокдаун" – до 10 април, каза лекарят.

За пълно затваряне не се говори в момента, каза още Мутафчийски. И не се ангажира да дава съвет кога да се отварят молове и ресторанти – имало си хора, които се занимават с това. "Нашите предложения, които даваме като здравни мерки, често не кореспондират с (икономическата) обстановка, но всеки носи отговорност за решенията си", заяви лекарят. Той се съгласи, че и сега хората се събират, но в моловете имало масовост на събиранията. Не претендираме за изчерпалност и затваряне на всички места, които са опасни, а за най-опасните места, подчерта Мутафчийски.

Началникът на НОЩ каза и друго – не от него се очаква да издаде здравен протокол за предстоящите парламентарни избори. Той се въздържа от какъвто и да е коментар с думите „няма нужда да се открива топлата вода”. "Не се колебаем да преписваме добрите неща, които се случват в другите държави", заяви Мутафчийски.

Най-рано от февруари ще променяме мерки извън училищата. Готви се масово тестване на учители. Идват още ваксини от Pfizer/BioNTech

Най-рано от началото на февруари ще говорим за промяна на мерките, взети заради пандемията от коронавирус, извън режима на училищата. Т...

Що се отнася до ваксините, началникът на НОЩ посочи, че ако се изпълни всичко планирано от ЕС, ще имаме 12 милиона ваксини срещу коронавирус. Но можем да подарим или продадем ваксини, които ни остават – ако обаче продаваме, трябва да върнем част от парите, инвестирани от ЕС във ваксини.

До април ще можем да ваксинираме повече от 100 000 души, ако е утвърдена ваксината на AstraZeneca, каза Мутафчийски. От там се чака първа пратка 250 000 дози. За тази ваксина той каза, че ефикасност от около 70% не е малко – грипните ваксини са под 50%, а ваксини с около 95% ефективност са много редки. За Pfizer/BioNTech се чакат поне 60 000 ваксини до средата на февруари. Той се съгласи и, че има резон да се отворят специални сайтове за организация на процеса по ваксиниране.

Според Мутафчийски, има увеличаващо се доверие към ваксините. Във ВМА има 460 ваксинирани медици и по думите на Мутафчийски, в болницата всяка ваксина се усвоява моментално.

По отношение на тежестта върху болниците, ръководителят на НОЩ смята, че нещата са доста по-леки сега. Той посочи, че се готви заповед на РЗИ за намаляване на процента на болнични легла за COVID-19, които трябва да открие всяка болница – от 50% от легловия фонд до 25%.

"Когато всичко отмине, се виждам като лекар - само като лекар", завърши Мутафчийски и отрече, че ще има политическо бъдеще.

По-къси часове и по-дълги междучасия при завръщането на големите ученици в клас

По-къси учебни часове за сметка на по-дълги междучасия за големите ученици, когато се върнат присъствено в клас. Това е една от работни...

Още: Втори пореден ден с 535 заразени с COVID-19, невиждан брой оздравели за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com