За последните 24 часа: 25 нови случая и 4 починали

11079
За последните 24 часа: 25 нови случая и 4 починали
Снимка: Министерски съвет

За последните 24 часа са регистрирани 25 нови случая, с тях общият брой на заразените е 522. От новите заразени в болница са приети 10. Това каза на сутрешният брифинг генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Кризисния щаб за борба с коронавируса в България.

Така общо в София случаите са 308, от тях 111 са хоспитализирани, а интубираните са 19. В страната общия брой на  приетите за лечение в болница са 202, а общо 26 пациенти са в интензивни клиники.

Смъртните случаи от коронавирус в Ню Йорк се увеличиха рязко

Броят на смъртните случаи от коронавирус в щата Ню Йорк скочи рязко до 3565 починали до събота, каза губернаторът Андрю Куомо и обяви, ...

От новооткритите случаи 13 са в област София, от тях амбулаторни са 8 случая. Останалите са разпределени: в Бургас - 1 - момче  на 17 години, Стара Загора - 3ма, Перник - 2 мъже, Сливен -2 жени, в Русе - мъж на 21 години, завърнал се от Англия, Пловдив - 1 мъж , Кърджали - 1 мъж.

Няма нова област в страната, засегната от вируса. Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4.

Сред болните мъжете са 299 или 57% от заболелите, 223 са жените или 43% от регистрираните случаи. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният на 86.

Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната, каза Мутафчийски. В момента сме съсредоточили вниманието си в страната, защото има съвсем слаб трафик и всички пристигащи трябва да са под 14-дневна карантина, обясни Мутафчийски. Знаете, е една от първите вълни беше завръщащите се от ски курорти в Австрия, в момента случаите нямат нищо общо с туризма.

"В България всеки, потърсил медицинска помощ, ще я получи. Във ВМА неосигурените пациенти, които лекуваме с корнонавирус са 10. Не знам вашите читатели дали предлагат да ги оставим без медицинско обслужване?", върна въпросът на журналист проф. Мутафчийски

Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено време заради коронавируса. Това заяви пред БНТ д-р Милена Ангелова,...

Излекуваните с два отрицателни теста до момента са общо 37. Новите изписани за последните 24 часа са 3: Хасково - жена на 26г. Мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Общо 23 мъже, 14 жени. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

За последните 24 часа починалите са 4: двама от Пирогов и двама от "Св. Анна". Мъж на 49 години от Пирогов, който не беше съобщен вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта в събота. Той е бил приет в тежко състояние. Общо починалите са 18 души. Средната им възраст е 65 години.

"Смъртността в Европа се движи над 5%. Така че първоначалните данни за около 3,2% в Китай, в Европа не се потвръждават. Най-вероятно е свързано със застарялата популация в Европа, по - голяма агресия на заболяването или ненавременни противоепидемиологични мерки. Може би за това става въпрос. Единственото нещо, което дава резултат, са физическото дистанциране и изолацията", коментира проф. Мутафчийски.

Митрополит Антоний: Съветваме хората да си останат по домовете на големите християнски празници

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 23 души. В мометна върви тестуване в Бърза помощ в София. По-късно през деня трябва да станат ясни резултатите на 40 души от там, днес ще се изследват и още 40 души от т.нар. 4-ти екип на Спешната помощ. И така докато се види целият екип. Изследват се, защото медик е пътувал в чужбина и се е завърнала с коронавирус в България, обяви проф. д-р Мутафчийски

За пръв път: В Австрия има повече оздравели от коронавирус, отколкото болни за един ден

За първи път от избухването на епидемията от коронавирус в Австрия за един ден броят на излекуваните от болестта е по-голям от този на ...

9 са засега откритите случаи след изследванията на 1000 служители в МВР. Не са нови, в последните дни са общо саъбрани и са от София. От тях няма нито един хоспитализиран.

В армията има 2 случая: единият е хоспитализиран, другият е на мисия в Румъния, където е в Инфекциозна клиника. Двама военни са били върнати от мисия в Косово, но не са били потвръдени като положителни за коронавирус.

Утре се откриват 2 нови лаборатории за изследване на коронавирус в София: в Пирогов и белодробна болница "Света Анна", каза проф. Кантаджиев. Колко са лабораториите в страната и какъв е капацитетът им?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com