Задължителна ваксинация против морбили - кой е засегнат и какво рискува при отказ

34524
Задължителна ваксинация против морбили - кой е засегнат и какво рискува при отказ
Снимка: Getty Images/Guliver

На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Съгласно Наредба 15 НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се слага на 13-месечна и 12-годишна възраст.  Личният лекар следи спазването на имунизационния календар на пациентите си и ги информира при настъпването на срок за ваксиниране. В някои случаи може да се допусне отлагане и те са посочени в чл. 20 от Наредбата.

Няма регистрирани морбили и рубеола на територията на Бургаска област

Паника сред родителите на по-малки деца в бургаски регион по повод зачестилите случаи на морбили в страната, засега няма. Това се отнас...

Чл. 20. (1) Задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при наличие на медицински противопоказания съгласно приложение № 10 (това са тежки имунодефицитни състояния, остри инфекциозни заболявания, фебрилни състояния, диабет и др.) 

(2) Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите по чл. 15, ал. 1 след консултация и становище от лекар специалист по основното заболяване, с изключение отлагането при остри инфекциозни заболявания, включително в периода на рековалесценция или фебрилни състояния, при които не се изисква мнение от лекар специалист. Отлагането се отразява в обменната карта на новороденото и в ЛАК на лицето, отложено от имунизации. Отлагане от имунизации се допуска за не повече от три месеца.

(3) Отлагането по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от три месеца, се извършва с решение на областна специализирана комисия.

(4) Комисията по ал. 3 се определя ежегодно със заповед на директора на РЗИ и включва епидемиолози от РЗИ, педиатри, невролози и инфекционисти. Председател на комисията е представител на РЗИ. В работата на комисията председателят има право да привлича за участие и други специалисти по профила на заболяването, по повод на което се предлага отлагането.

При отказ от поставяне на ваксина личният лекар сигнализира регионалната здравна инспекция, а от там може да наложат глоба в размер до 200 лв. на родителя, отказал ваксиниране на детето си.

СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб

Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението на морбили се провалят, като броят на случаите в...

Справка в сайта на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че през декември 2018 година са регистрирани пет случая на морбили. Общо за 2018 година случаите са 13.

Картината дотук

Четири от случаите на морбили са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – гр. София. Това гласи официално съобщение на сайта на РЗИ - Благоевград.

От там уточняват, че на 14 февруари са установени още 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването. Шест от тези деца и един родител с подобна симптоматика са хоспитализирани в ИО на МБАЛ – гр. Благоевград. Другите пет са хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Децата са леко до средно увредени от болестта, заяви д-р Петър Петров началник на "Инфекциозно отделение" в болницата. Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, уточни д-р Петров. От болничното заведение допълват още, че децата не са били ваксинирани.

Първите 2 случая, които са хоспитализирани в ИО – на МБАЛ – гр. Гоце Делчев продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние. Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават.

Защо морбили е толкова опасно и кой е в най-голям риск

Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания. Масовата имунизация на децата успя да заличи вируса в Европа, н...

Връчени са предписания на всички ОПЛ в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 г. възраст с пропуснати имунизации срещу морбили, за да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.

За ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи по разпоредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов се затвори детското отделение на МБАЛ- гр. Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лечение в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград.

Епидемиологичното проучване продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com