Задължителна ваксинация против морбили - кой е засегнат и какво рискува при отказ

34879
Задължителна ваксинация против морбили - кой е засегнат и какво рискува при отказ
Снимка: Getty Images/Guliver

На 14 февруари Министерство на здравеопазването разпореди чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Съгласно Наредба 15 НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се слага на 13-месечна и 12-годишна възраст.  Личният лекар следи спазването на имунизационния календар на пациентите си и ги информира при настъпването на срок за ваксиниране. В някои случаи може да се допусне отлагане и те са посочени в чл. 20 от Наредбата.

Няма регистрирани морбили и рубеола на територията на Бургаска област

Паника сред родителите на по-малки деца в бургаски регион по повод зачестилите случаи на морбили в страната, засега няма. Това се отнас...

Чл. 20. (1) Задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при наличие на медицински противопоказания съгласно приложение № 10 (това са тежки имунодефицитни състояния, остри инфекциозни заболявания, фебрилни състояния, диабет и др.) 

(2) Отлагането по медицински противопоказания се извършва от лекарите по чл. 15, ал. 1 след консултация и становище от лекар специалист по основното заболяване, с изключение отлагането при остри инфекциозни заболявания, включително в периода на рековалесценция или фебрилни състояния, при които не се изисква мнение от лекар специалист. Отлагането се отразява в обменната карта на новороденото и в ЛАК на лицето, отложено от имунизации. Отлагане от имунизации се допуска за не повече от три месеца.

(3) Отлагането по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от три месеца, се извършва с решение на областна специализирана комисия.

(4) Комисията по ал. 3 се определя ежегодно със заповед на директора на РЗИ и включва епидемиолози от РЗИ, педиатри, невролози и инфекционисти. Председател на комисията е представител на РЗИ. В работата на комисията председателят има право да привлича за участие и други специалисти по профила на заболяването, по повод на което се предлага отлагането.

При отказ от поставяне на ваксина личният лекар сигнализира регионалната здравна инспекция, а от там може да наложат глоба в размер до 200 лв. на родителя, отказал ваксиниране на детето си.

СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб

Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението на морбили се провалят, като броят на случаите в...

Справка в сайта на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че през декември 2018 година са регистрирани пет случая на морбили. Общо за 2018 година случаите са 13.

Картината дотук

Четири от случаите на морбили са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – гр. София. Това гласи официално съобщение на сайта на РЗИ - Благоевград.

От там уточняват, че на 14 февруари са установени още 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването. Шест от тези деца и един родител с подобна симптоматика са хоспитализирани в ИО на МБАЛ – гр. Благоевград. Другите пет са хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Децата са леко до средно увредени от болестта, заяви д-р Петър Петров началник на "Инфекциозно отделение" в болницата. Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани, уточни д-р Петров. От болничното заведение допълват още, че децата не са били ваксинирани.

Първите 2 случая, които са хоспитализирани в ИО – на МБАЛ – гр. Гоце Делчев продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние. Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават.

Защо морбили е толкова опасно и кой е в най-голям риск

Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания. Масовата имунизация на децата успя да заличи вируса в Европа, н...

Връчени са предписания на всички ОПЛ в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 г. възраст с пропуснати имунизации срещу морбили, за да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.

За ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи по разпоредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов се затвори детското отделение на МБАЛ- гр. Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лечение в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград.

Епидемиологичното проучване продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване