Заедно с учителите: Ваксинират и университетските преподаватели

2426
Заедно с учителите: Ваксинират и университетските преподаватели
Снимка: Getty Images/Guliver

Университетските преподаватели също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план и ще бъдат ваксинирани заедно с учителите и възрастните хора от социалните домове. Това каза за “24 часа” проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

От здравното министерство потвърдиха, че се води такъв разговор с образователния министър Красимир Вълчев. В много университети вече има списъци на желаещите да се имунизират преподаватели. Само в Софийския университет такова желание са изразили 60% от работещите, сред които е и ректорът проф. Герджиков. Според него пълното обхващане на всички желаещи от втората фаза ще отнеме 2-3 месеца, защото става дума за голям брой хора. Очаква се тя да започне следващата седмица, но засега готовност за това имали малко области. Причината – към ваксинация от втора фаза се пристъпва само ако има осигурени и заделени достатъчно ваксини за всички, заявили се по списъците от първа фаза, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов преди ден. Кои обаче са областите с такава готовност, не стана ясно. Той даде пример само с Бургас, където успоредно ще върви имунизацията на лекарите и учителите.

Германия: да има ли привилегии за ваксинираните?

В Германия спорят дали хората, които се ваксинират срещу коронавируса, да получат определени привилегии. Проектонаредба на правителство...

Да достигнем 100 000 ваксинирани до април, прогнозира пък в петък шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това обаче ще се случи, ако бъде утвърдена ваксината и на “Астра Зенека” за Европейския съюз. “Първата пратка от “Астра Зенека” би трябвало да бъде 250 000 дози Иначе по-предвидима е ситуацията с “Пфайзер”, където се очакват минимум 60 000 дози до средата на февруари. “Модерна” ще върви горе-долу в този път, въпреки че началото е още плахо”, каза Мутафчийски пред БНТ.

В момента България е на последно място от страните в ЕС по темп на ваксиниране с 0,25 на всеки 100 души. От днес се възобновява провеждането на държавните изпити и защитите на дипломните работи. Това са част от мерките, които здравните власти решиха да разпуснат. Във вузовете се възстановяват и практическите обучения и изпити по практика, както и присъствените семестриални изпити с практическа част, която не може да се проведе в електронна среда, пише в заповедта на здравния министър от 15 януари. За училищата се разрешава присъственото провеждане на: приравнителните изпити при преместване на ученик; за определяне на срочна оценка при над 25% отсъствие по даден предмет и невъзможност да се оформи такава; за оформяне на годишна оценка на ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на професионална квалификация по теория и практика. Разрешават се индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка, ако не може в електронна среда, както и индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище. Областните и общинските кръгове на олимпиади и състезания също може да се организират присъствено при спазване на всички мерки. В заповедта на министъра е разписано и възобновяването на плановия прием и операции. Освен това се разрешава и провеждането на курсовете по оказване на първа помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com