Заедно с учителите: Ваксинират и университетските преподаватели

2410
Заедно с учителите: Ваксинират и университетските преподаватели
Снимка: Getty Images/Guliver

Университетските преподаватели също ще бъдат обхванати във втората фаза на имунизационния план и ще бъдат ваксинирани заедно с учителите и възрастните хора от социалните домове. Това каза за “24 часа” проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

От здравното министерство потвърдиха, че се води такъв разговор с образователния министър Красимир Вълчев. В много университети вече има списъци на желаещите да се имунизират преподаватели. Само в Софийския университет такова желание са изразили 60% от работещите, сред които е и ректорът проф. Герджиков. Според него пълното обхващане на всички желаещи от втората фаза ще отнеме 2-3 месеца, защото става дума за голям брой хора. Очаква се тя да започне следващата седмица, но засега готовност за това имали малко области. Причината – към ваксинация от втора фаза се пристъпва само ако има осигурени и заделени достатъчно ваксини за всички, заявили се по списъците от първа фаза, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов преди ден. Кои обаче са областите с такава готовност, не стана ясно. Той даде пример само с Бургас, където успоредно ще върви имунизацията на лекарите и учителите.

Германия: да има ли привилегии за ваксинираните?

В Германия спорят дали хората, които се ваксинират срещу коронавируса, да получат определени привилегии. Проектонаредба на правителство...

Да достигнем 100 000 ваксинирани до април, прогнозира пък в петък шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това обаче ще се случи, ако бъде утвърдена ваксината и на “Астра Зенека” за Европейския съюз. “Първата пратка от “Астра Зенека” би трябвало да бъде 250 000 дози Иначе по-предвидима е ситуацията с “Пфайзер”, където се очакват минимум 60 000 дози до средата на февруари. “Модерна” ще върви горе-долу в този път, въпреки че началото е още плахо”, каза Мутафчийски пред БНТ.

В момента България е на последно място от страните в ЕС по темп на ваксиниране с 0,25 на всеки 100 души. От днес се възобновява провеждането на държавните изпити и защитите на дипломните работи. Това са част от мерките, които здравните власти решиха да разпуснат. Във вузовете се възстановяват и практическите обучения и изпити по практика, както и присъствените семестриални изпити с практическа част, която не може да се проведе в електронна среда, пише в заповедта на здравния министър от 15 януари. За училищата се разрешава присъственото провеждане на: приравнителните изпити при преместване на ученик; за определяне на срочна оценка при над 25% отсъствие по даден предмет и невъзможност да се оформи такава; за оформяне на годишна оценка на ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на професионална квалификация по теория и практика. Разрешават се индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка, ако не може в електронна среда, както и индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище. Областните и общинските кръгове на олимпиади и състезания също може да се организират присъствено при спазване на всички мерки. В заповедта на министъра е разписано и възобновяването на плановия прием и операции. Освен това се разрешава и провеждането на курсовете по оказване на първа помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com