Зам.-директорът на "Пирогов" не иска охлабване на мерки, усъмни се в дълготрайния имунитет срещу COVID-19

10634
Зам.-директорът на "Пирогов" не иска охлабване на мерки, усъмни се в дълготрайния имунитет срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Честно казано в края на миналата година бях с много оптимистично настроение – имаше пречупване на кривата, имаше новини за повече от една ваксина. Но идват тревожни новини от Великобритания, от Испания, от Германия – не можем да си затваряме очите. Това заяви зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

„Не може да не се съобразяваме с реалностите, а проблем има”, каза още той и предупреди, че вече е ясно, че това, което се случва на Запад, с известно закъснение идва и в България.

Категорично мога да кажа, че лятото не беше пропиляно - лятото ни позволи сега да не бъдем участници в една трагедия

В медицината единственият начин да провериш нещата в дългосрочен план е да ги наблюдаваш. Неизбежно ще има грешки. Това заяви проф. Ни...

На въпрос на Нова телевизия как да се подготвим така, че да не се окажем с болни на стълбите след два месеца, отговорът беше – спазване на мерките за дистанция и носене на маски и подготвяне на системата на здравеопазването. "Бих казал, че ние сме готови – както психологически, така и материално", каза Габровски, който заяви, че е имало опасения от свършване на кислорода – в "Пирогов" по принцип се потребявал 1 тон кислород на ден, но нивото се вдигнало до 5 тона.

Експертният подход винаги е казвал да бъдем предпазливи – да ви прави впечатление, че напоследък не се говори за шведски модел, сега се говори за италиански, продължи Габровски, визирайки воплите на ресторантьорите да отварят. Професорът всъщност разкритикува и политиката да не се затворим през есента и да стигнем до почти 5000 заразени на ден. Ще е много болезнено да се върнем там, каза той.

Габровски счита, че ваксината щяла да е начинът да се върнем към нормалния живот и че имало повторно разболели се и починали заради това от COVID-19 т.е. нямало гаранция за дълъг имунитет след заболяване. Професорът обаче не говори с числа колко са се разболели повторно, при какви обстоятелства и дали с един и същ вариант на SARS-CoV-2. Досега няма категорични научни изследвания колко дълго трае имунитетът срещу COVID-19 след преболедуване и след ваксинация.

Същевременно Габровски сподели как днес, в 8:00 часа му било поставянето на втората доза ваксина (на Pfizer), но отложил с малко, за да даде интервю. Друго, казано от него - 65% от работещите в "Пирогов" имат антитела, половината са ваксинирани, другите - преболедували.

Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19

Не мисля, че едно подобно разсъждение трябва да се базира на такава кратка статистика. Не съм сигурен, че аз трябва да ви отговоря на т...

Няма как един продукт, който се търси от цял свят, да стане достъпен веднага навсякъде, коментира Габровски за ваксините срещу коронавирус и дали България не е сбъркала с избора на тази на AstraZeneca като основно. За ЕС мисля, че нещата горе-долу се случват ритмично навсякъде, добави той. Според него, при "вилнеещ нов щам" ще трябва да действаме по-бързо с ваксинацията.

Още: Без съществена промяна в броя на новите случаи на COVID-19, над 170 000 души вече са оздравели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com