Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19

7690
Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че едно подобно разсъждение трябва да се базира на такава кратка статистика. Не съм сигурен, че аз трябва да ви отговоря на този въпрос – трябва да ви отговорят хората, които твърдяха, че не съществува такъв вирус, които горяха маски по площадите. Това заяви зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски, след като беше попитан как така България не само за ден, но вече и за седмица е номер едно в света по починали на 1 000 000 души население – 23,3 жертви.

„На всички ни е по-трудно, моля, бъдете по-търпеливи”, коментира Габровски относно състоянието на здравната ни система. Той обясни и, че колкото и да са подготвени по-големите болници, те не могат да издържат. Професорът каза и очевидното – по-малки и дори нетолкова малки болници пренасочват пациенти към по-големи лечебни заведения в случаи, в които могат да ги поемат. „Имахме случай от доста голяма болница с оправданието „ние тук нямаме кардиолог, отивайте в „Пирогов”. За мен такива случаи са една абдикация и се надявам контролните органи да имат един по-добър поглед върху такива заведения”, каза Габровски, след като заяви, че въпросната болница, която не посочи по име, си работи по добри клинични пътеки с НЗОК.

Решено - увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари и извън 1000 лв., давани за коронавируса

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19 - 1000 лв. месечно, от следващата година медицинският персонал ще...

Същевременно Габровски обясни, че голям брой негови колеги се заразили извън работа. За мен лично основният въпрос е доколко въведените мерки се спазват, коментира той пред Нова телевизия. Габровски счита, че дори по-леки мерки не се спазват, защото се считат за тежки. „10 човека не искат да носят маски и едва ли не сега всички ще ходим със скафандри”, каза той.

По принцип е така – съгласете се, че заради 10% неспазващи ще бъдем наказани останалите 90%, продължи Габровски. След като два пъти беше попитан дали властта не носи отговорност за случащото се, професорът пак прехвърли към обществото и неговата отговорност.

Март-април мислехме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни, каза Габровски.

Не ми се мисли за сценарий „полеви болници”, но трябва да се готвим за най-черния сценарий, заяви професорът. Той обаче изрази задоволство от „наплива” от студенти и видя закалка за тях в сегашната ситуация.

Какво не прави Борисов, за да няма криза с COVID-19

Когато в края на април доказах с поисканата от мен заповед за създаване на НОЩ, че управлението на COVID кризата е противозаконно, почт...

Още: "Пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 за денонощие у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com