Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19

7690
Зам.-директорът на "Пирогов" все пак призна, че има болници, които не са солидарни за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че едно подобно разсъждение трябва да се базира на такава кратка статистика. Не съм сигурен, че аз трябва да ви отговоря на този въпрос – трябва да ви отговорят хората, които твърдяха, че не съществува такъв вирус, които горяха маски по площадите. Това заяви зам.-директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски, след като беше попитан как така България не само за ден, но вече и за седмица е номер едно в света по починали на 1 000 000 души население – 23,3 жертви.

„На всички ни е по-трудно, моля, бъдете по-търпеливи”, коментира Габровски относно състоянието на здравната ни система. Той обясни и, че колкото и да са подготвени по-големите болници, те не могат да издържат. Професорът каза и очевидното – по-малки и дори нетолкова малки болници пренасочват пациенти към по-големи лечебни заведения в случаи, в които могат да ги поемат. „Имахме случай от доста голяма болница с оправданието „ние тук нямаме кардиолог, отивайте в „Пирогов”. За мен такива случаи са една абдикация и се надявам контролните органи да имат един по-добър поглед върху такива заведения”, каза Габровски, след като заяви, че въпросната болница, която не посочи по име, си работи по добри клинични пътеки с НЗОК.

Решено - увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари и извън 1000 лв., давани за коронавируса

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19 - 1000 лв. месечно, от следващата година медицинският персонал ще...

Същевременно Габровски обясни, че голям брой негови колеги се заразили извън работа. За мен лично основният въпрос е доколко въведените мерки се спазват, коментира той пред Нова телевизия. Габровски счита, че дори по-леки мерки не се спазват, защото се считат за тежки. „10 човека не искат да носят маски и едва ли не сега всички ще ходим със скафандри”, каза той.

По принцип е така – съгласете се, че заради 10% неспазващи ще бъдем наказани останалите 90%, продължи Габровски. След като два пъти беше попитан дали властта не носи отговорност за случащото се, професорът пак прехвърли към обществото и неговата отговорност.

Март-април мислехме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни, каза Габровски.

Не ми се мисли за сценарий „полеви болници”, но трябва да се готвим за най-черния сценарий, заяви професорът. Той обаче изрази задоволство от „наплива” от студенти и видя закалка за тях в сегашната ситуация.

Какво не прави Борисов, за да няма криза с COVID-19

Когато в края на април доказах с поисканата от мен заповед за създаване на НОЩ, че управлението на COVID кризата е противозаконно, почт...

Още: "Пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 за денонощие у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com