Започва строеж на педиатрична болница, "Лозенец" отива към СУ

4067
Започва строеж на педиатрична болница, "Лозенец" отива към СУ
Снимка: БГНЕС

Университетска болница „Лозенец“ ще отиде към Софийския университет "Св.Климент Охридски". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Паралелно с това започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница. За целта ще бъде довършена 13 етажна сграда близо до Александровска болница. 20 млн. лева ще струва строежът на болничното заведение. Отделно ще се мисли допълнителни средства за нова апаратура. Началото на изграждането се планира за началото на следващата година и ще бъде напълно завършено за година и половина, уточни ресорният министър Кирил Ананиев.

Нинова: ЕК опроверга твърденията на Борисов за "Булгартрансгаз"

ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на „Булгартрансгаз“. Това каза лидерът на БСП...

Министър Ананиев е провел среща и оглед със строители, които са го уверили, че обектът е в добро състояние. Въпреки това планира се препроектиране на обекта и ще се черпят най-добрите подобни практики от Германия.

Припомняме, че парламентарната комисия по здравеопазване не одобри промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи преструктурирането на Университетска болница „Лозенец“ и превръщането ѝ в национална педиатрична болница. На това се противопостави ръководството и студентите по медицина от Софийския университет, защото болницата е негова лечебна база. Предложението не срещна подкрепа и сред депутатите от коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“, а аргументът за това бе, че то не е обсъждано на коалиционен съвет.

Премиерът заяви, че държавата ще покрие дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 млн. лева.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков благодари на премиера да запази базата. „Това е най-доброто решение. Използвам възможността на ресорната комисия, която помогна да се вземе решението“, заяви професорът. С решение на кабинета се отпускат над 4,3 млн. лева по бюджета на здравно министерство за закупуване на апаратура за „Пирогов“.

Борисов: Ще инвестираме 50 млн. евро в дигитално образование

„Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича „Индустрия 4.0“, а ...

Подробности за новата болница

През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни още Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница, ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

По отношение на „Лозенец“ министър Ананиев посочи, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет.

Борисов към Джон Съливан: Напълно изпълняваме поетите ангажименти към НАТО

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха с...

На днешното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 4,4 милиона лева за Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“, с които ще бъдат закупени нова медицина апаратура и оборудване. Целта е да се подобри обслужването на пациентите в клиниката, която е уникална за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика