Здравната система и коронавирусът - доц. Ангел Кунчев посочи как ще се справяме при натиск

4463
Здравната система и коронавирусът - доц. Ангел Кунчев посочи как ще се справяме при натиск
Снимка: Министерски съвет

Епидемията от коронавируса се развива горе-долу по правилата. Това заяви доц. Ангел Кунчев, който подчерта, че България от 3 седмици е в плато, докато в Европа има вълна. Според него, тази седмица ще отидем и надолу и тенденцията е оптимистична. СЕДМИЧНА СТАТИСТИЧЕСКА КАРТИНА НАУЧЕТЕ ТУК!

Според Кунчев, когато има огнища в старчески домове например, до седмица ситуацията се овладява. Той не пожела да говори за таван на заболели, при който болниците ще издъхнат. "Лекуваме така, както можем", обясни националният здравен инспектор за ситуация със стотици болни наведнъж пред Нова телевизия, като добави, че лекари и медицински сестри няма как да се пращат по места. Кунчев добави, че има заблуда какво се прави при COVID-19 – вирусът предизвиква вирусни пневмонии, а с това се срещаме почти ежедневно, а поведението и лечението е почти идентично.

Седмичната статистика за коронавируса – няма особена промяна в картината

17 случая на коронавирус по-малко при направени 2672 PCR теста по-малко – това е кратката равносметка за изминалата седмица (03.0...

Кунчев подчерта и, че в интензивните отделения са вложени много средства и каза, че не само се обмисля да се правят нови такива отделения, а е предвидено като план. Около 140 са инфекционистите в България, това ни е ресурсът, заяви Кунчев, който добави, че например във Варна почти е удвоен броят на леглата за COVID-19 и там има 30-40 незаети легла. Той обясни, че в Пловдив е доста ангажирана базата.

Попитан дали се чака увеличение на смъртността от COVID-19 и колко, Кунчев отвърна, че смъртността е функция на заболеваемостта. Казано по друг начин – по-висока заболеваемост значи по-висока смъртност, не като процент, а като абсолютно число. Процентът е 0,7-0,8 до 2,5% на 100 000 души, а в България е 1%, поясни националният здравен инспектор.

Ако някой е инфектиран и сме на разстояние от 1,5 метра без предпазни средства, 90% е шансът да има зараза. Ако един носи маска при това положение, процентът става 70 на сто. Ако и двамата носят – 20%. Ако и разстоянието е над 1,5 метра – 5%, обясни доц. Кунчев.

Доста необясними работи видяхме в болницата в Добрич – да направиш самостоятелен сектор, да си изгониш всички кадри и да се оплакваш, че няма. Според мен, ръководството се е стремяло да сведе лечебното заведение до 3-4 печеливши отделения, каза националният здравен инспектор. Той напомни, че заради клиничните пътеки има специалности, при които парите са повече.

Доц. Чорбанов: Ваксината срещу COVID-19 няма да е на пазара тази есен

Руската ваксина, както и всичко, което се разработва там, е строго секретно. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV доц. д-р Андре...

Същевременно, зам-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски коментира пред БНТ, че медиците са свикнали с коронавируса. Той изрази задоволство, че при нетолкова строги мерки, процентът на положителни проби дневно върви между 4 и 6% и с това здравната ни система се справя. Габровски обаче предупреди, че трябва да се подготвим за зимата и за възможно най-тежък сценарий, дори и той да не се реализира.

Още: "Намаление на случаите на коронавирус, 325 оздравели за 24 часа и по-малко хора в болница"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com