Здравният инспектор с важна информация за охлабването на мерки, за ваксините и за епидемията

7214
Здравният инспектор с важна информация за охлабването на мерки, за ваксините и за епидемията
Снимка: БГНЕС

Там, където няма никакви дискусии в общественото пространство по наложените мерки, са най-успешни – Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Япония. Най-амбициозният план е да намалим заболеваемостта е с 30-35%. Най-сработващото ще е да влезем в плато. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е категоричен, че всяко постижение ще е постижение на цялото ни общество.

На въпрос дали закъсняхме със затварянето, Кунчев отговори, че очевидно това е най-трудната задача и че дори в Германия нямало съгласие между канцлера Ангела Меркел и правителствата на провинциите. Виждате как се приемат значително по-леките мерки, но няма как да не отчитаме и за обикновените хора и техния живот. Не, не закъсняхме с мерките. Два са факторите – липса на кадри за системата и недоверието в системата, подчерта националният здравен инспектор.

Ръководителят на проекта за българска ваксина срещу COVID-19 е много скептичен за мерките, предупреди за ваксините

Масовият скрининг (тестване) не носи голяма информация, освен че голяма група хора е позитивна. Кризата не се управлява, за съжаление &...

Това е едно нежелано място. Все още не сме първи по смъртност в света на 14-дневна база. Да кажа, че това е някаква изненада – и в момента не стигаме заболеваемостта в Белгия, в Люксембург, но целта ни е да прекратим тази тенденция на заболяване и на смъртност, обясни Кунчев пред Нова телевизия относно факта, че вече сме първи по смъртност от COVID-19 и на седемдневна база.

Що се отнася до това при какъв праг на заболели ще се отварят например заведенията, Кунчев обясни, че според резултатите, които постигаме, решаваме какви следващи стъпки предприемаме. При нас планът е да се възстанови работата на детски градини, ясли и училища с ученици от I до IV клас, ако карантината даде достатъчно добър резултат.

Един-два дена преди крайния срок – 21 декември, вероятно ще кажем какви ще са следващите стъпки, каза още Кунчев.

Здравната система в момента лекува по 6600 души и изписва между 1000 и 2000 души на ден. Системата, която имаме, ще се справи – много трудно и с невероятни усилия, но никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата, сигурен е националният здравен инспектор.

Ето кои ваксини срещу COVID-19 ще закупи България, ако депутатите се съгласят

Кабинетът предлага четири ваксини срещу коронавирус да бъдат закупени и разпространявани в България. Това са тази на AstraZeneca, Sanof...

Репродуктивното число (което показва 1 заразен колко други хора заразява) е близо до 1, има известно забавяне и съм сигурен, че след 1-2 седмици, макар и бавно, ще намаляваме, коментира Кунчев. Попитан дали картината не е фалшива, предвид многото антигенни тестове, които не се преливат в PCR, националният здравен инспектор обясни, че все още много зависи какъв е антигенният тест – имало такива с 30-40% достоверност, но и с 99% достоверност. Обмисляме при положителен антигенен тест в лечебно заведение да има задължение да се прави PCR тест, заяви Кунчев, пак с уточнение, че в България има 40-50 различни фирми, предлагащи антигенни тестове. Ще узаконим карантиниране и по телефона, и по имейл, добави той.

По въпроса с ваксините, Кунчев беше категоричен, че не може да се говори коя е най-добрата. Той определи като „кошмарна” логистиката за ваксини, които трябва да стоят във фризери по минус 70 градуса. Ще има хладилници в „БулБио”, както и в 28-те РЗИ. Разработваме българския план за имунизация, трябва да е готов следващата седмица, каза Кунчев. "Този, който е получил ваксината, получава гаранция, че повече няма да има проблем с това заболяване", сигурен е националният здравен инспектор.

Още: "Спад в броя на случаите на коронавирус, бум на заразени медици за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com