Здравният министър към студентите: За 2 седмици не бихме могли да застрашим учебната година

3366
Здравният министър към студентите: За 2 седмици не бихме могли да застрашим учебната година
Снимка: БГНЕС

"Не считам, че за две седмици - това е дължината на един болничен лист, бихме могли да застрашим такава една учебна година". Така категоричен беше здравният министър проф. Костадин Ангелов, който коментира притесненията на студенти по медицина и бъдещи агрономи, че губят важни за обучението си практики, преминавайки на дистанционно обучение. Това се случи след заповед на Ангелов, а в същото време образователният министър Красимир Вълчев призна, че в ситуацията с разпространението на коронавируса у нас, аргументите му да се затварят училища и университети последни, все повече губят сила.

Малко по-рано в ефира на БНТ студенти от няколко университета в Пловдив изразиха опасения, че тази академична година може да се окаже нулева. Студентите предлагат хибридно обучение. Има специалности, за които е невъзможно дистанционното обучение. Бъдещите агрономи са категорични, че с дистанционно обучение няма как да завършат. И може някои от студентите да откажат да заплатят таксите за този семестър. "Искаме алтернатива от управляващите как и по кое време ще си вземем практиките", каза Христо Козарев, председател на Студентския съвет на Аграрния университет в Пловдив пред националната телевизия. На същата позиция застават и студентите от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".

Студентите се справят онлайн, но предпочитат присъствено обучение

"Ние още от първата вълна се справихме с дистанционното обучение, но смятаме, че присъствената форма или хибридната форма би дала по-до...

Проф. Ангелов заяви, че не очаква нулева година в университетите заради затваряне или карантина и призова студентите към търпение, без да отговори конкретно дали прогнозата е за удължаване на мерките за университетите във времето. След края на тези две седмици ще се гледа и анализира статистиката за разпространение на заразата и тогава ще се мисли за следващите мерки, подчерта той.

"Основният принцип, към който сме се стремяли е извеждането на студентите от обучение в електронна среда, е именно присъствената форма на обучение в затворени пространства. Това е частен случай за провеждане на практика на отрито, нещо, което не е включено в нашата заповед, така че не смятам, че има проблем тази практика на открито да бъде организирана и да бъде проведена, тъй като тук рискът от разпространение на заразата на открито е минимален, т.е. ако се носят правилно маските, да покриват устата, да покриват носа по начини, по който се опитваме в нашата заповед, считам, че тази практика може да бъде проведена", коментира той и допълни: "Сами разбирате, че една заповед не може да обхване всеки аспект от нашия живот".

Връщането на студентите в университетите крие рискове и според последните проучвания една от основните причини за бързото разпространение на вируса е именно присъственото обучение, коментира проф. Костадин Ангелов. По думите му обучението в дистанционна среда има своите недостатъци, но според прочувания заразата в много държави се увеличава от започването на обучението на ученици и студенти.

Министърът на здравеопазването призова и  да не се говори за дълги сценарии, "нашата цел е да контролирането на инфекцията и намаляване на натиска върху лечебните заведения".

Тревожно: 10 души с коронавирус заразяват близо 20 в България

10 болни от коронавирус у нас вече заразяват още почти 20 души. Спрямо понеделник така нареченото репродуктивното число отново се увели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com