Здравният министър: Няма да има нови ограничителни мерки, ситуацията в домовете за възрастни е овладяна

2617
Здравният министър: Няма да има нови ограничителни мерки, ситуацията в домовете за възрастни е овладяна
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент мерките, които са в България, са абсолютно достатъчни, те са т. нар. "меки мерки".

Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България.

Новият здравен министър предвиди втора вълна на коронавирус

В сектор здравеопазване ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн .лв. Наличните отпуснати досега са 80,9 млн. лв. Мерките целят допълнит...

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който дава пресконференция заедно с представители на експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Наблюдава се намаляване на новите случаи с 9,8 % в България в сравнение с предните две седмици. Има увеличаване в Кипър с 389 %, Естония 346 %, Гърция 152 % и Румъния 14,3 %.

Във възрастовия диапазон от 15 до 29 г. се наблюдава увеличаване на новозаболелите – 25 % са за юли.

Ситуацията в домовете за възрастни хора е овладяна. Това важи както за Варна, така и за Русе, отчете здравният министър.

В момента няма и съществен натиск върху болничната система. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи, посочи Ангелов. Директорът на РЗИ Варна ще проведе разговори с директорите на лечебните заведения в града. Медикаменти ще бъдат осигурени по линия на БЧК.

Маските остават задължителни на закрито и през август, ето още какви мерки остават

Носенето на предпазна маска остава задължително на закрити обществени места и през следващия месец на извънредната епидемична обстановк...

Ако имаме под 150 случая на ден, ще бъдат разкрити 2499 легла за консервативно лечение, 2102 за такива без нужда от дихателна реанимация. Ако са от 150 до 300 – 2832, 2435 и останалите за дихателна реанимация.

При над 350 положителни проби на дневна база – имаме готовност да разкрием още 8415 легла, 7307 за консервативно лечение, 1108 за дихателна реанимация.

Имаме хирургически маски за 3 месеца напред, гащеризони за 3,5 месеца, ръкавици и калцуни за 1,5 месеца, шлемове за 6 месеца, дезинфектанти за 3 месеца.

Правим картиране по области, за да видим какви са потребностите от специалисти, в края на годината ще представим карта на потребностите на медицински специалисти. Така ще можем да преценим накъде да насочим евросредствата от програмата за възстановяване.

В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.

Работи ли държавният алгоритъм, когато имаш нужда от помощ заради зараза с коронавирус?

Не, никой не ме проверява. Спазвам ограниченията, отделил съм се от семейството ми. Техните тестове са негативни. Дойде една дама от РЗ...

В целия свят има проблем с персонала, коментира здравният министър. Знаете, че в целия свят тези пациенти се лекуват не само от инфекционисти, посочи той. В момента имаме недостиг на инфекционисти, но той не е само тук.

Имаме недостиг на реаниматори и анестиолози, правим картиране в цялата страна на потребностите от специалисти. В края на годината ще представим документ с карта на потребностите, за да можем да преценим в каква насока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми, за да инвестираме в такива хора и развитието им, обясни Ангелов.

Стараем се да съсредоточим тежко болните в болници, където има персонал, който може да се справи с тях, каза министърът. Той даде пример с Разлог, където е договорено тежко болните пациенти да се лекуват в болницата в Благоевград.

Министърът даде подробности за двете огнища в старчески домове. Във Варна първият заболял е касиерка, вторият - лекарят на дома, който е на основен трудов договор на летище Варна. В Русе се изследва вероятност заразата да е пренесена през кафене, в което въпреки забраната за свиждания са се събирали обитатели и техни близки. В някои семейства във Варна също има заразени близки, което поражда съмнение, че и там не е спазвана забраната за свиждания.

По отношение на учебната година, искаме да намерим медицинската целесъобразност какво ще препоръчаме - как контролираме децата, как предотвратяваме разпространението на болестта в училищата, как карантинираме при положителен случай, как правим промяната в учебния процес. Има много въпроси, за които от следващата седмица ще бъде сформирана работна група, обясни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване