Здравният министър: Новите мерки остават поне 2 седмици, директорът на РЗИ си тръгна не заради Борисов

2406
Здравният министър: Новите мерки остават поне 2 седмици, директорът на РЗИ си тръгна не заради Борисов
Снимка: БГНЕС

Не бих казал, че мерките са закъснели. Новите мерки са в резултат на вслушване на мнението на всички професионалисти – те са предложени от националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Следим ситуацията всеки ден – готови сме както да отменим мерки, така и да ги разширим, като основата е медицинската целесъобразност. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. И увери, че за 2 седмици напред настоящите мерки няма да бъдат смекчавани.

Мотивът за оставката на досегашния ръководител на РЗИ София д-р Данчо Пенчев е личен. Това каза здравният министър пред БНТ, след като стана ясно, че Пенчев не е подал оставка с мотив отменената карантина на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

Франция затваря всичко за месец заради COVID-19

Франция затваря всичко за месец заради COVID-19. Очаква се това да е посланието на президента Еманюел Макрон, който ще направи телевизи...

Заместник на д-р Пенчев е д-р Маева. Когато проведем конкурс, ще има постоянен заместник, уточни Ангелов, който увери, че няма притеснения за работата на РЗИ. Но съобщи, че от 31 служители на РЗИ 28 били изведени от системата и 3 служители трябвало да напишат 3000 предписания - това е невъзможно! И пред Нова телевизия даде пример - в Германия вече нямало да дават предписания лично и че всеки положителен на COVID-19 трябва да уведоми своите контакти. На мен ми дадоха предписание онлайн от РЗИ, уточни той.

Правилата са еднакви за всички български граждани и ще си останат такива, подчерта проф. Ангелов за карантината.

Присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други се спират, защото там се смесват деца от различни паралелки т.е. има по-голям риск от зараза. Много е трудно да се обясни на децата, защото детството е безгрижно, но трябва да го обясним, обясни проф. Ангелов.

Много важно е всички български граждани да разберат, че тези мерки не преследват ограничаване на свободата ни, а медицински цели – дори бъдещето на нацията. "Тази битка може да бъде спечелена с разум, дисциплина и интелект, а не с масов контрол. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, няма да постигнем ефект", изрично заяви проф. Ангелов.

Заради пандемията забравихме, че грипът може да е опасен

На фона на пандемията от коронавируса мнозина са забравили за грипа - също толкова опасно вирусно респираторно заболяване. Защо в никак...

Подготвени сме – като апаратура, брой легла, но ако натискът продължава да се увеличава, системата няма да издържи. За да получи един човек качествена и навременна медицинска помощ, то трябва хората, които я оказват, да работят спокойно, а не под натиск, каза още Ангелов.

Наследникът на проф. Ангелов в Александровска болница - проф. Борис Богов, не се съгласи, че сме изпуснали заразата дори при настоящите числа - по 2000 - 2500 заразени на ден. Пред Нова телевизия той изрази мнение, че при включване на целия здравен ресурс, включително частните болници, ще се справим. Богов беше категоричен и, че не можем да наложим пълна блокада, както през пролетта, защото това ще убие икономиката ни. И добави, че доброволците в Александровска болница ще получат по 1000 лв. заплащане.

Още: "Пореден ръст: 2569 заразени за ден, но при значително повече тестове"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com