Здравният министър обясни кой е виновен да сме първи по смъртност в света

10037
Здравният министър обясни кой е виновен да сме първи по смъртност в света
Снимка: БГНЕС

Защо позволихте България да заеме челни позиции по смъртност от коронавирус в света? "Не сме го позволили. От самото начало на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса, от горенето на маски пред МС и МЗ. Голямото недоверие в системата, трупано през годините, доведе до този резултат.

Значи хората са виновни? Не, не казвам, че хората са виновни. Когато има проблем, много лесно е да се посочи виновен, не е необходимо да го търсим сега. Трябва да се намери решение, решението е едно – спазване на мерки, дезинфекция, дистанция, заповедите, които предлагаме и най-вече уважаване на лекарите. Това е всичко."

Това каза пред btv здравният министър проф. Костадин Ангелов, който отново подчерта, че сега не трябва да се обвиняваме, а да се обединим.

Само за вчера са излекувани 2518 души, трябва ли да разкажем историята на всеки от тях – така здравният министър отговори на въпрос за натрупалите се трагични случаи с починали пациенти с COVID след обикаляне на болници в търсене на свободно легло от цялата страна.

Успехът не е да влезеш в болница, успехът е системата на здравеопазването, такава каквато я имаме в момента. От нея да изкараме най-добрият резултат и ние го правим.“, каза още той. "Съболезнования на семействата, това за мен е недопустимо в една система. Чух всички обяснения, прокуратурата все още не е приключила своите разследвания. Това е проблем на организацията в самото учебно заведение.“ , допълни Ангелов. "Разбрахме, кои са виновните – те са наказани" – визира министърът един от случаите в УМБАЛ “Св. Георги”, Пловдив.

Ангел Кунчев: С мерките за 3 седмици ще достигнем платото на заболеваемостта и смъртността

С въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато в заболеваемостта и смъртността. Най-строгите не са т...

"Това са възможностите на нашата здравна система към днешния момент. Тя е нереформирана, има нужда от сериозен ремонт. Нямаме консенсус обществен, нямаме и политически. Лекарите, които работят в Сливен, са разположени на няколко места. Предстои ремонт на Спешния център т.е. такива са възможностите", обясни здравният министър.

Проспано ли беше лятото? "Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан. 2-3 дни след назначението си пуснах заповедта каква да е организацията по лечебните заведения. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, аз не мога да го направя", отговори проф. Ангелов.

Той обясни какво е било направено: имало е организация с органи на РЗИ, полиция и пожарната; искано е допълнително да бъдат доставени и коли; снабдяване с лекарства; ясно разписване на това кои болници се отварят, кои се затварят.

"Проблемът не е организационен. Няма персонал", каза проф. Ангелов. Затова и сега по думите му не може да се разширяват лечебните заведения само за COVID-19, защото трябва да се лекуват и пациентите с други заболявания.

Не болнични легла, а лекари трябват

България вече е първа по смъртност от COVID-19 в света

Първи сме по смъртност от COVID-19 в света. Това сочат последните данни на статистиката - разчетени от епидемиологът и преподавател в L...

"Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла", категоричен бе Костадин Ангелов

Забавиха ли се мерките?

"Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск - отговорът е не", отбеляза още проф. Ангелов.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване - до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

Има ли недоразумения в мерките?

Петър Велков с нова стряскаща прогноза за смъртността от COVID-19

Смъртността от COVID-19 ще скача с 50 до 100% следващите 2 седмици. Нареждаме се на първо място по този показател в света на милион нас...

По повод заповедта, че празненствата до 15 души ще са разрешени, здравният министър обясни: "8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването. Основната идея е да заразим масовото заразяване. Там, където има много голямо струпване, там искаме да ограничим. Не можем да забраним на хората да живеят. Нашите мерки са подобни на другите държави - ние следваме ясна политика, която следва логиката на всички европейски държави. Според медицинските специалисти в басейните риска от заразяване е по-малък отколкото във фитнесите", обясни някои от мерките, които ще влязат в сила от петък вечер, предизвикали обществен отглас министъра.

Ангелов направи уточнение и за пазаруването. Сутрин от 8.30 до 10.30 е "зеленият коридор" само за хора на 65 г. и над 65 г. През останалото време те пак ще могат да пазаруват, но тогава вече е позволено и за всички останали клиенти.

Направленията за PCR още не са уточнени, стана още ясно от думите на министъра.

Още: "Безплатен PCR тест от личния лекар - ето как ще става"

"Трети пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване