Здравният министър обясни защо цената на тестове за коронавирус варира в различни лаборатории

8800
Здравният министър обясни защо цената на тестове за коронавирус варира в различни лаборатории
Снимка: БГНЕС

Цената на тестовете за COVID-19 в различните лаборатории варира и това се дължи на вида на теста, на консумативите, на сетовете, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на днешния парламентарния контрол.

Тестовете на постъпващите за лечение в болница са безплатни, както и тези за хората, насочени за изследване от лекар, припомни министър Ангелов. Платени от гражданите са само тестове, които се извършват по тяхно желание, заяви той.

Кога се тестват хора със симптоми на коронавирус - потресаващ разказ за една българска болница

"Реален случай, който за съжаление засегна и моето семейство. Опитвам да се абстрахирам от емоцията, само факти. Настаняват майка ми в ...

Дали наистина е така прочетете в този материал.

За последното тримесечие са извършени 370 хиляди теста за коронавирус, като над 16 хиляди са били заплатени от НЗОК, посочи министър Ангелов.

Цената на теста, която се заплаща от НЗОК е 60 лв. и тя се плаща на всички лаборатории, имащи право да извършват такъв тест, допълни той.

Припомняме, че проверка на bTV в големи частни лаборатории показва, че цената на теста варира от 90 лева в някои държавни болници до 120 в частни лаборатории.

Резултатът е готов от 24 до 48 часа. Когато тестовете се правят експресно - до 1 час - цената може да скочи до 190 лева. PCR тестовете са достъпни за граждани от края на март и досега не са поевтинели значително.

Болници продължават да искат пари за PCR тест от пациенти, въпреки че се плаща от НЗОК

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването веч...

Във водеща частна лаборатория в София стандартният PCR тест за коронавирус е 100 лева.

Приблизителна разбивката на цената, според управата, е около 50 лева за реактиви, взимане и транспортиране на пробата. Останалото e за заплати, апаратура и печалба, разказа д-р Благовеста Пенчева, която е медицински директор.

В друга столична лаборатория, където цената е с 10 лева по-висока, обясняват, че най-големият разход от изследването са заплатите на персонала, които са увеличили драстично, почти двойно, тъй като вече работят денонощно, в почивни и празнични дни.

Причината - пробите се обработват ръчно от специалистите, в продължение на няколко часа, а работата е трудоемка, в риск от заразяване с коронавируса, разказва д-р Недялко Калъчев, управител на частната лаборатория.

Един от най-големите вносители на реактиви за коронатеста обяснява, че цената, на която доставят един комплект на лабораториите срещу между 25 и 30 лева - според класа и производителя. Цената включва два кита с реактиви за екстракция и за детекция, тампоните за взимане на пробата и транспортна епруветка за нея.

Управителят на НЗОК не обясни как така плащан от касата PCR тест е 60 лв., а масово цената е двойна

60 лв. е PCR теста от НЗОК, като тук влиза и цената на труда. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Попитан защо нещата с...

„Тези цени не отговарят на реалностите в нашата страна. Аз смятам, че ценaта е безумна. Ако ставаше въпрос за държавна политика, държавата трябваше да се свърже с производителите, и изобщо да не се минава през всички тези нива на посредници. Би трябвало около 50-60 лева да е цената на теста. Даниел Дефо го е написал много добре – пир по време на чума”, обяснява доцент Чорбанов.

Проверка на bTV показва, че в Гърция цената на теста в Турция е 250 лири, което е под 60 лева. Това е цената на РСR теста, който се прави на входа на Турция, непосредствено до граничния пункт "Капъ Куле". Инвестицията е на три болници, една от които е "Тракия" в Одрин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com