Здравният министър се брани заради ресторантьорите, говори грешно за разрешението за коронавирусни ваксини като руската

9825
Здравният министър се брани заради ресторантьорите, говори грешно за разрешението за коронавирусни ваксини като руската
Снимка: БГНЕС

Озадачен съм от този протест, имахме преди около седмица среща с двете организации, които организират днешният протест. Това, което като здравен министър мога да направя, беше да поканя министъра на икономиката Лъчезар Борисов, министъра на туризма Марияна Николова и беше дадено уверение, че ресторантьорският бранш ще получи необходимата държавна помощ, че вече почва да я получава. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира днешния протест на ресторантьорския бранш.

"Вчера разбрах, че ще протестират – за какво, за проявен разум от здравния министър. А ако проявя безразсъдство, какво ще ми поискат", попита Ангелов. Той е категоричен, че ангажиментът за държавна помощ за заведенията "ще се случи до края на годината".

Проф. Коста Костов: Държим се като мазохисти, трябва да пренаредим ваксинационната програма

„Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъ...

На въпрос на Нова телевизия дали има манипулация от страна на държавата с ресторантьорите, Ангелов пренасочи към асоциацията на Ричард Алибегов (Българската – че оттам казали, че държавата правела срещи с удобни заведения. Здравният министър посочи, че канел Алибегов вчера (26 януари), но той не дошъл. А как реагира другата браншова организация и защо председателят ѝ обвини задочно здравния министър в отказ от диалог – НАУЧЕТЕ ТУК!

"Пръв посяга този, на който му свършат аргументите. Издал съм заповед – заведенията отварят от 1 март", коментира министърът. Той пак обясни механизма на действие – първо се отваря някакъв сектор, следва наблюдение какво става и чак това се отваря или не друг сектор. Заведенията обаче са назад в класацията – на първо място е образованието, после са спортът и културата. Не можем да се върнем във времето, в което ме питахте защо хора умират в линейки.

Ваксинацията в България

На въпрос защо в България нивото на ваксиниране е пети пъти по-малко от средното за ЕС, отговорът беше, че всяка ваксина, която идва, се поставя. Запазваме и втората доаза за всеки с първа доза – ако не бяхме го направили, щяхме да водим разговор защо 17 000 не са получили пълната имунизация, подчерта Ангелов. Договорените ваксини са между ЕК и фирмите-производители – Народното събрание взе решение да упълномощи ЕК да преговаря за ваксините от името на България, припомни Ангелов. „Количествата ваксини, които идват в България, не зависят от България”, добави здравният министър.

Припомняме, че ваксинационната кампания в ЕС се води от ЕК – за всички държави-членки, като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече предупреди да няма индивидуални преговори с общ шест производителя, част от кампанията – НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!

Посолството на Русия у нас: Не поставяме ваксини

Посолството на Русия в България публикува съобщение в официалната си Facebook страница, в което иска да уточни, че не разполага с вакси...

Към момента, индикативните числа от шестте фирми са 12 милиона дози ваксина срещу коронавирус, заяви Ангелов. И не отговори дали европейското разпределение е справедливо за България, но уточни, че може да има прехвърляне на ваксини от една държава-членка към друго, ако има договаряне. Такова България още не е правила.

Водили сме се така, че да може българските граждани да избират от три вида ваксини, като Европа заложи на оксфордската ваксина с производител "Астра Зенека".

Попитан може ли България да си намери други ваксини – например от Русия, извън общоевропейската инициатива, Ангелов отговори, че сме част от европейското семейство. Ако издадем разрешение за употреба, то ще важи за целия ЕС, каза здравният министър. Но когато Унгария подписа договор за доставка на "Спутник V", от ЕК посочиха на редовния си обеден брифинг, че разрешението важи само за държавата-членка на ЕС, която сключва договор с някой извън шестте производителя в общоевропейската ваксинационна инициатива (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, Sanofi и GlaxoSmithKline, "КюрВак" (Curevac) с подкрепата на Bayer, "Янсен" (Janssen) на Johnson&Johnson). Същевременно Ангелов се измъкна, че не заобикаляме европейско законодателство.

Ако всеки личен лекар прави по 10 имунизации, това са 45 000 на ден. Вчера от един личен лекар в София са направени 45 имунизации – така Ангелов не се съгласи с думите на председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов, че не вижда как ще ваксинираме по 50 000 – 100 000 души на ден срещу коронавирус.

В момента се събира информация от личните лекари за желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 пациенти. Ще се събира до края на февруари - как личните лекари ще съберат информация, си е тяхна работа, излезе от думите на Ангелов. Той е убеден, че до края на тази година може да бъде ваксиниран срещу коронавирус от всеки желаещ българин - всичко зависело от желанието на хората.

ЕК настоява производителите на ваксини да изпълнят задълженията си

Западните фармацевтични компании, произвеждащи ваксини, които са получили крупни инвестиции от Европейския съюз, трябва изцяло да изпъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com