Здравните вноски се плащат до 25-и

9527
Здравните вноски се плащат до 25-и

Хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение), трябва да ги превеждат в хазната до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г., припомниха от НАП, предаде Стандарт нюз.

Размерът на здравните вноски и тази година е поне 16,80 лв. От НАП напомнят, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се, подават в офиса на на НАП по постоянен адрес декларация - образец 7. Тя се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението да се осигуряват сами. Тоест, ако от 1 януари сте в това качество и трябва сами да внасяте здравни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7.

НЗОК да плаща нови дейности въпреки неподписания НРД?

От ГЕРБ предлагат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за новите дейности, въпреки че Националният рамков договор (НРД...

От тази година в декларацията се пише и избора на осигурителния доход, върху който да се плащат здравни вноски. Хората, които вече са подали тази декларация, не е необходимо да подават нова - ако не го направят, се смята, че са избрали да се осигуряват върху минималния осигурителен доход.

Здравните права на хората, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който човек потърси медицинска помощ, платена от здравната каза. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички вноски. Хората могат да проверят здравноосигурителния си статус и периодите, за които нямат здравни вноски, чрез сайта на НАП. Справка може да се направи и на телефон 0700 18 700. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com