Здравното министерство опроверга думи на Мангъров за починали ваксинирани срещу КОВИД

7720
Здравното министерство опроверга думи на Мангъров за починали ваксинирани срещу КОВИД
Снимка: Actualno.com

По повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия, изказани на 16 януари 2022 година, от здравното министерство (МЗ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) даде коментар.

Според МЗ и ИАЛ, думите на Мангъров бяха: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани". Краткият отговор е: В България няма доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. Следва обаче да бъде уточнено, че Мангъров сочеше въпросните хора като ваксинирани и все пак починали от коронавирус, макар че от думите му не излиза така.

Шефът на БЛС за Мангъров: Лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да се нарича лекар

"Лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да бъде наречен лекар", каза Иван Маджаров, шеф на Българския лекарски съюз, по ...

Още преди коледно-новогодишните празници, ИАЛ отговори на въпроси на Actualno.com по темата. Сега отговорите са същите. Съгласно отговора, подадени са сигнали за 9 смъртни случая след поставени 2 дози ваксина, като в нито един от тях връзката между смъртта и ваксината не е доказана.

Към 14 декември 2021 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции е бил 3802. Сред тях едва 13% или 493, отговарят на критериите за сериозност. От агенцията обясняват, че съгласно действащите изисквания нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравното състояние, който е станал причина за смъртен изход; непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост. След обстоен анализ дадена реакция се определя или не се определя като сериозна, подчертават от агенцията. В определени случаи медицински значима, определена като сериозна, е нежелана реакция, която не води веднага и непосредствено до животозастрашаващо състояние, смърт или хоспитализация, но би могла да изложи пациента на медицински риск или да наложи медицинска интервенция, която да предотврати усложнения.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на смърт при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината. И при тях не е открита причинно-следствена връзка с ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861, което представлява 0,09% от всички приложени ваксини. Едва около 10% от тези съобщени реакции отговарят на критериите за сериозност. Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички данни, както и направената поетапна оценка за безопасността на ваксините, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА).

Лекари заради "Възраждане": При заразяване протестиращите да търсят Мангъров, дали ние сега да не протестираме?

"Има и един процент хора - независимо дали е 2 или 4%, които ще осъзнаят много късно, че участието на този митинг е било най-лошата иде...

Още: Ще има специален сайт за обсъждане на нежелани реакции от ваксините

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com