Здравното министерство все още се колебае за затягането на ковид мерките

6475
Здравното министерство все още се колебае за затягането на ковид мерките
Снимка: БГНЕС

Във вторник или в сряда ще има нова заповед във връзка с COVID мерките. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти.

„Обсъдихме с болничните асоциации да се спрат плановите операции. Мнението им е категорично, че не трябва те да се спират”, каза още той. „Поставих въпроса за болничните легла и възможността да се разкриват такива. От сдруженията казаха, че въпреки че ситуацията е напрегната и са разкрили още легла, все още могат да разкриват такива без да се спира плановата дейност”, посочи здравният министър. По думите му директори на болници са заявили, че подкрепят въвеждане на „зелен сертификат” за работещите в болниците.

„Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.

Живият живот показва разлики с плана за коронавируса

Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по отношение на критиките, че съгласно изготвения от него и подопечните му пл...

МОН: "Зелен сертификат" за учителите най-рано след месец

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.

Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много сериозна, много напрегната и броят на пълните интензивни легла ...

Междувременно заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов проведе работна среща с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев по повод изнесените в публичното пространство данни за проблеми с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични болници. Двамата изразиха пред д-р Томов безпокойството си от повишения брой на заболелите в столицата и натиска върху лечебните заведения за болнична помощ.

В "Пирогов" вече няма свободни ковид легла 

Д-р Пенчев и д-р Гелев увериха заместник-министъра на здравеопазването, че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция. Създадена е добра координация между СРЗИ и ЦСМП-София, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com