"Зелен сертификат": Кога се броим за официално преболедували от коронавирус?

33604
"Зелен сертификат": Кога се броим за официално преболедували от коронавирус?
Снимка: iStock

Т.нар. зелен сертификат, който ще почне да действа от 21 октомври, 2021 година в България, всъщност се състои от 3 възможности за доказване, че не си болен и имаш най-добрия възможен имунитет (100% имунитет няма) срещу COVID-19. Ето кои са трите опции, които означават, че имате зелен сертификат (стига дори една от трите да е валидна за Вас):

1. Сертификатът за ваксина всъщност е европейският сертификат за завършен цикъл на ваксинация, с който всички пътуваме през последните месеци. Този сертификат е без краен срок, без значение кога е поставена втората игла (или ако ваксината е "Янсен", първата и единствена доза).

2. С шестмесечен срок обаче е сертификатът, който имат хората, преболедували коронавирус (потвърдени случаи с положителен резултат в Националния регистър за борба с COVID-19). Сертификатът за преболедуване е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19 или първия антигенен тест (откакто са приравнени на PCR тестовете) от сертифицирана лаборатория, като за втората опция т.е. антигенен тест да удостоверява преболедуване заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, но трябва "Информационно обслужване" да включи тази опция в официалната система, защото не го е направило, като това се чака да стане тепърва.

3. Третият вид сертификат е този, който се издава на базата на направен тест. Валидността там е различна. При PCR теста срокът на валидност е 72 часа след получаване на резултата, а при антигенен този срок е 48 часа.

Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направ...

Всички, изкарали коронавирус, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат от PCR тест в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc. Той може да бъде изтеглен от секция "Аз и моето семейство" без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта, телефон и след това, изпратеният им SMS код.

Зелен сертификат: Ако ви трябва тест срещу коронавирус за заведение или дискотека, той няма да е съвсем безплатен

Цифровият COVID сертификат на ЕС съдържа необходимата основна информация като име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/теста/преболедуването, както и уникален идентификатор. Тези данни остават в сертификата, като не се съхраняват или запазват, когато сертификатът се проверява. Сертификатите ще включват единствено ограничен набор от информация, която е необходима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com