Зелен сертификат може да има дори за влизане в болница

8905
Зелен сертификат може да има дори за влизане в болница
Снимка: iStock

Нямаме в момента недостиг на свободни КОВИД легла – както за интензивно лечение, така и за неинтензивно. За това настоя д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър и то в светлината на новината, че в "Пирогов" вече няма свободни КОВИД легла.

В "Пирогов" няма, на друг места има. В събота вечер уточнихме, че има достатъчно свободни легла, настоя д-р Златанов, според който "е малко вероятно" за малко над едно денонощие ситуацията да се е променила така, че сега да разбере, че в болници, в които е имало свободни ковид легла, вече да няма.

Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много сериозна, много напрегната и броят на пълните интензивни легла ...

Какво става при изчерпване на леглата – откриваме нови, каза д-р Златанов пред bTV. Планът е да се разкриват "внимателно" легла, колкото е възможно преди да бъде спряна рутинната (планова) дейност и да се мине само на спешната помощ.

По-рано, началникът му, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров каза пред БНТ: "Капацитетът на софийските болници не е изчерпан и могат да бъдат разкрити още легла в този момент".

Днес, 18 октомври, в 14:00 часа предстои заседание на Експертния съвет към здравното министерство, на което да се обсъдят и да бъде постигнато съгласие за нови мерки срещу коронавируса. Засега единият подход е да има зелен сертификат на всички места, които са рискови за разпространение на зараза. Д-р Златанов посочи като такива места и социалните домове, и лечебните заведения. Специално за болниците, зам.-здравният министър каза, че се обмисля медиците да са или задължително ваксинирани срещу коронавирус, или да си правят тест за достъп до работното им място. Говорено е и със спортните федерации за техните събития, за заведенията, за хотелите. Попитан дали със сигурност ще има зелен сертификат, отговорът беше, че не иска да изпреварва решенията на Експертния съвет.

Какво е зелен сертификат – НАУЧЕТЕ ТУК! А по думите на д-р Златанов, антигенните тестове струват между 3,50 лв. и 5 лв. на бройка. Но и той, както д-р Кацаров, направи уточнение - за вземане на проба и за качване на резултати за зеления сертификат ще се плаща, като д-р Златанов предположи, че това значи 5 лева, но зависи от лабораториите.

Кажи-речи 2 години след старта на пандемията, по телевизията ни учат как да слагаме маска

Щом здравното министерство е преценило, значи трябва да има нови мерки. Като вирусолог и лекар съм привърженик на по-строгите мерки, но...

Както и Кацаров, д-р Златанов увери, че до дни за болнично лечение ще влезе препарат моноклонално антитяло. Той не уточни кое е лекарството, но много се говори за "Молнупиравир" на Merck. Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние.

Рискът като се разболееш без ваксина е 90 към 10 да влезеш в болница, заболяването да протече тежко, заяви д-р Златанов. Но не можа да отговори колко пари е дала държавата за насърчаване на ваксинацията срещу коронавирус. И повтори позицията, че наличието на антитела не гарантира, че ти си защитен срещу вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване