Зелен сертификат може да има дори за влизане в болница

8880
Зелен сертификат може да има дори за влизане в болница
Снимка: iStock

Нямаме в момента недостиг на свободни КОВИД легла – както за интензивно лечение, така и за неинтензивно. За това настоя д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър и то в светлината на новината, че в "Пирогов" вече няма свободни КОВИД легла.

В "Пирогов" няма, на друг места има. В събота вечер уточнихме, че има достатъчно свободни легла, настоя д-р Златанов, според който "е малко вероятно" за малко над едно денонощие ситуацията да се е променила така, че сега да разбере, че в болници, в които е имало свободни ковид легла, вече да няма.

Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много сериозна, много напрегната и броят на пълните интензивни легла ...

Какво става при изчерпване на леглата – откриваме нови, каза д-р Златанов пред bTV. Планът е да се разкриват "внимателно" легла, колкото е възможно преди да бъде спряна рутинната (планова) дейност и да се мине само на спешната помощ.

По-рано, началникът му, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров каза пред БНТ: "Капацитетът на софийските болници не е изчерпан и могат да бъдат разкрити още легла в този момент".

Днес, 18 октомври, в 14:00 часа предстои заседание на Експертния съвет към здравното министерство, на което да се обсъдят и да бъде постигнато съгласие за нови мерки срещу коронавируса. Засега единият подход е да има зелен сертификат на всички места, които са рискови за разпространение на зараза. Д-р Златанов посочи като такива места и социалните домове, и лечебните заведения. Специално за болниците, зам.-здравният министър каза, че се обмисля медиците да са или задължително ваксинирани срещу коронавирус, или да си правят тест за достъп до работното им място. Говорено е и със спортните федерации за техните събития, за заведенията, за хотелите. Попитан дали със сигурност ще има зелен сертификат, отговорът беше, че не иска да изпреварва решенията на Експертния съвет.

Какво е зелен сертификат – НАУЧЕТЕ ТУК! А по думите на д-р Златанов, антигенните тестове струват между 3,50 лв. и 5 лв. на бройка. Но и той, както д-р Кацаров, направи уточнение - за вземане на проба и за качване на резултати за зеления сертификат ще се плаща, като д-р Златанов предположи, че това значи 5 лева, но зависи от лабораториите.

Кажи-речи 2 години след старта на пандемията, по телевизията ни учат как да слагаме маска

Щом здравното министерство е преценило, значи трябва да има нови мерки. Като вирусолог и лекар съм привърженик на по-строгите мерки, но...

Както и Кацаров, д-р Златанов увери, че до дни за болнично лечение ще влезе препарат моноклонално антитяло. Той не уточни кое е лекарството, но много се говори за "Молнупиравир" на Merck. Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние.

Рискът като се разболееш без ваксина е 90 към 10 да влезеш в болница, заболяването да протече тежко, заяви д-р Златанов. Но не можа да отговори колко пари е дала държавата за насърчаване на ваксинацията срещу коронавирус. И повтори позицията, че наличието на антитела не гарантира, че ти си защитен срещу вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com