Зелен сертификат - всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение

30300
Зелен сертификат - всичко, което трябва да знаете като обхват и приложение
Снимка: iStock

От 21 октомври в България влезе в сила т. нар. зелен сертификат.

Четири варианта на зеления сертификат

Зеленият сертификат обхваща четири възможности - да си ваксиниран, да имаш отрицателен антигенен тест, направен в сертифицирана лаборатория, който е валиден 48 часа, да имаш отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана лаборатория, валиден 72 часа и преболедувал - важи за 6 месеца назад от датата, за която Ви трябва, като трябва да сте вписан в Националния регистър за борба с COVID-19, а това става при положителен PCR или антигенен тест в сертифицирана лаборатория. Вижте конкретно отделните изисквания в ТАЗИ СТАТИЯ.

Още днес (21.10.21) беше допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната. За поставилите първа доза от ваксината ще се издава документ, който да има същата функция на зелен сертификат, докато се постави втората доза - ОФИЦИАЛНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ!

Къде ще се изисква и къде не

Зеленият сертификат е пропуск при посещения на заведения, за хотели, културни и спортни събития, екскурзии, конгресни прояви, тиймбилдинги, фитнеси, басейни, спортни зали и др.

Без сертификат ще се ползва градският транспорт, ще се влиза в хранителни магазини, банки, застрахователни компании, аптеки, държавни институции, в малките магазини. Не е необходим сертификат за деца под 12-годишна възраст. Не е необходим сертификат за тренировка на спортистите, които са от лицензирани спортни клубове.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, където ще се влиза само със зелен сертификат, при установяване на нарушения, ще се издава само предписание.

Кой ще плаща тестовете?

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба", каза министър Кацаров на пресконференцията днес 21 октомври. Той сподели числото 1 000 000 антигенни теста, но с предупреждение, че пробовземането ще се плаща - около 10-15 лева. Тепърва ще има обществена поръчка за тези тестове.

По-рано днес от КНСБ посочиха, че ако работодател поиска служител да заплаща сам теста, то това би било нарушение. 

Защо тестовете за антитела не се признават

На 19 октомври служебният здравен министър посочи, че е обсъждано да се считат и кръвните тестове за антитела като част от "зеления сертификат", но това не може да се счита като доказателство за имунна защита. Същото важи и за тестове за клетъчен имунитет.

В интервю за Нова заместник-здравният министър д-р Димитър Петров заяви, че няма как да се признават тестовете за антитела, ако няма промяна на европейско ниво. Ако променим изискванията, зеленият сертификат няма да е европейски и ще излезе, че променяме на своя глава правилата (за ЕС), продължи той, но каза и, че чисто медицински има много спорове. Не може ли за лекарите да се направи изключение при наличие на антитела? Не може, на своя глава здравният министър не може да го направи, категоричен е д-р Димитров. Какво е мнението на учените по света вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.

Здравният министър с допълнителна информация за мерките и сертификата за преболедуване

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дава пресконференция за актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната против...

Ще има ли гратисен период за определени професии?

На 20 октомври заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров заговори за гратисен срок за въвеждане на зелен сертификат, например за учителите. Образователният министър поиска срок от 1 месец – заради 90 000 учители. А за останалата държавна администрация, за където също се мисли зеленият сертификат да е задължителен (за работещи с много хора), също броим 100 000 лица и също се мисли за гратисен срок при въвеждане - до 4 седмици. Всичко това засега е на ниво обсъждане.

До 24.10.21 година, глоби за неспазване на зеления сертификат няма да бъдат налагани! Ако за този период има наложени санкции, ще бъдат отменени!

ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТЕГЛЕН ОТ ТУК! (към 21.10.21 сайтът регулярно е офлайн) Допълнителна информация - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com