Перфектните книги, на които моментът настъпи

6846
Перфектните книги, на които моментът настъпи
Снимка: iStock/Guliver

Дойде и времето на книгите. Тъкмо вече ви се струваше, че онези дълги списъци, които трупате с литературни желания, така и няма да им излезе късмета заради всички задачи. Но месеците на изолация са идеалния момент, в който да се отдадете на качествени текстове. 

Като казахме "качествени", именно това е и целта на тази статия - да отсее възможно най-добрите творби, подходящи за карантина. Ще ги разделим на два типа - такива, които за хора със здрава психика, които искат да се гмурнат в литературни дълбочини, свързани именно с това, което светът преживява в момента. И обратното - на такива, каквито са идеални да ви разсеят от ставащото и да пратят в друг и малко по-симпатичен свят. Започваме с първите:

За осмисляне:

1. Чумата, Албер Камю

Да започнем с този откъс:

"Докато нашите съграждани се опитваха да се приспособят към това внезапно изгнание, чумата поставяше стражи пред градските врати и отбиваше корабите на път за Оран. Ни едно превозно средство не беше влизало в града след затварянето. От този ден автомобилите сякаш се въртяха в кръг. Погледнато отгоре от булевардите, пристанището също представляваше странна гледка. Обичайното оживление, което го правеше едно от първите пристанища на крайбрежието, внезапно стихна. Виждаха се само няколко кораба, задържани под карантина. Големи кранове в бездействие, обърнати на една страна вагонетки, купчина бурета и чували свидетелстваха, че търговията също е умряла от чума".

Как ви звучи? Разбира се, много познато. Непрекъснато ще се натъквате на описания, които виждаме и днес. Но и на най-важното: как всъщност хората могат да се справят с чумата/коронавируса и кой е единственият правилен път в сблъсъка срещу него. 

2. 1984, Джордж Оруел 

Няма как да не ви е направило впечатление интересното обстоятелство, че в момента властта може да следи телефона ви. Е, уж е за добро, но всички тоталитарни държави започват да сковават от наблюдение насиленията си именно за добро. Затова 1984 на Джордж Оруел е идеалният текст, който да предупреди какво би станало, ако правителствата масово започнат да използват коронавируса като оправдание за все по-сериозни и смазващи свободата мерки. 

3. Параграф 22, Джоузеф Хелър 

Ако забелязвате странни промени на ключови решения (днес сме маски, утре без, вдругиден пак, в парка не може, но после ще може) и прочие парадоксални обрати, то това е вашият роман. Освен всичко ще допринесе за доброто ви настроение, защото е изключително смешен.

4. Сблъсък, Стивън Кинг

Само за хора с железни нерви. Близо преди 40 години Кинг разказа история за смъртоносен вирус, който покосява целия свят. По-късно творбата му бе и филмирана. Историята ще ви остави без дъх, и ако не нещо друго, ще ви убеди, че въпреки всички притеснения с коронавируса, нещата можеше да са много по-страшни. 

За разсейване:

1. Властелинът на пръстените, Толкин

Когато човек си избира друг свят, в който иска да отиде, е най-добре да избере най-вълнуващия, дълбок и красив. Разбира се, няма по-голям майстор на паралелните фентъзи вселени от Толкин. Книгата ще ви отнеме точно толкова време, колкото би трябвало да продължи карантината и вместо да се психирате от сутрин до вечер, по-добре да се отдадете на магията й. 

2. Игра на тронове, Джордж Мартин

Сигурни сме, че след края на великолепния сериал е останала и една празнина и жажда за още. Не забравяй обаче, че телевизионната поредица още от пети сезон нататък започна да се разминава с книгата. Тоест, сега е моментът да проследиш онази разклоняваща се линия, която протича в литературните творби и да се запознаеш с много други герои, за които не си и подозирал. 

3. Self-help литература

Сега е моментът да поработите над личността си и да почетете онези книги от графата "приложна психология", които ви помагат да развието личните си качества, самочувствие и бъдеще. Инвестирайте в себе си. 

4. Избрани разкази

Потърсете си някой от онези сборници, които са събрали най-доброто от Хемингуей, Фицджералд, Селинджър, Чехов. Да се прескачаш от интересна история в интересна история е добър начин да дистанцираш съзнанието си от коронавируса. Той не е единственият глобален разказ, все пак. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Великите мистерии на човечеството и жените на фронта по VIASAT HISTORY

Чудесата на Мексико и От Йелоустоун до Юкон по VIASAT NATURE

Домина по Epic Drama - една жена, изпреварила времето си със столетия

Изгубеното, необикновеното и неочакваното – Viasat History Зад обвивките на мумиите

Viasat History представя революционните оръжия на Втората световна война

Viasat Nature по магичния маршрут до Нова Зеландия: Митичните острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Семейни забавления - #Вкъщи