10 географски факта, на които няма да повярвате

27779
10 географски факта, на които няма да повярвате
Снимка: iStock

Географията е завладяваща и обхваща всичко – от най-високите върхове до най-дълбоките океани. Тя разказва историята на нашата планета и силите, които я оформят. Ето 10 невероятни географски факта, които ще ви оставят във възторг.

1. Най-големият град в света е Хулунбуир с площ 263 953 кв. км

Alexander V. Solomin / CC BY-SA 3.0

Кой според вас е най-големият град в света? Токио? Делхи? Ню Йорк? Ако посочите някой от тях, ще сбъркате. Най-големият по площ град в света е малко известният далечен град Хулунбуир, разположен дълбоко в пасищата на Китай във Вътрешна Монголия.

Само 2,5 милиона души живеят в огромните градски граници на Хулунбуир. Въпреки огромната си площ Хулунбуир е проектиран като град на ниво префектура според китайското законодателство. Така че, въпреки че има повече камили, отколкото таксита, Хулунбуир е технически градски район, чиито граници се простират върху площ с размерите на Великобритания. По същия начин град Калгурли-Боулдър в австралийската пустош се управлява от кмет и градски съвет, въпреки че по площ е по-голям от Португалия.

2. Най-сухото място на Земята е близо до остров Рос, Антарктида; там не е валяло от милиони години

NSF/Josh Landis

Когато слезете от самолета, първото нещо, което забелязвате, е тишината. Нито чуруликане на птички, нито шумолене на листа, нито вятър. Единственият звук може да е хрущенето на сняг или лед под краката. Добре дошли в сухите долини Макмърдо, най-сухото място на Земята.

Сухите долини Макмърдо са мрежа от долини, разположени в Земя Виктория, близо до изследователската база Макмърдо. Тези долини са уникални, защото са единствените зони без снежна покривка на континента и не са виждали значителни валежи от милиони години.

3. Най-дълбоката дупка, изкопана от човека, е над 12 км

60-метровото съоръжение, съхраняващо сондата от климатичните условия, 2007 г. Снимка: Andre Belozeroff / CC BY-SA 3.0

Колският свръхдълбок сондаж е с дълбочина 12 261 метра – това е един и половина Еверест или по-дълбоко от Марианската падина.

По време на Студената война надпреварата в Космоса заема всички заглавия, но надпреварата за копаене е също толкова конкурентна (т.е. копаене на сондажи). Това е Колският свръхдълбок сондаж – проект, финансиран от СССР и по-късно от Русия между 1970 и 1994 г. В този период геолозите и геофизиците имат само косвени свидетелства за това какво се случва в земната кора, а свръхдълбоките сондажи осигуряват така необходимата информация за по-добро разбиране на основната геология чрез директно наблюдение. Дори и до днес информацията, събрана от този проект, все още се анализира и интерпретира.

Сондажът също така води до някои интересни открития, включително огромно количество водород, толкова масивно, че калта всъщност „кипи“ с него.

4. Континентите се движат със същата скорост, с която растат ноктите ви

iStock

Докато седите и се възхищавате на прясно изрязаните си нокти, чудили ли сте се някога за грандиозния танц на континентите? Движението на тези масивни земни маси може да изглежда незабележимо, но всъщност те се изместват приблизително със същата скорост, с която растат ноктите ви.

Движението на континентите се обяснява с теорията за тектониката на плочите. Тази теория гласи, че земната кора е съставена от няколко твърди плочи, които се движат върху по-мекия, по-гъвкав слой отдолу. Тези плочи се събират, раздалечават се и се плъзгат една покрай друга, карайки континентите да се изместват и променят формата си с течение на времето.

Скоростта, с която се движат континентите, е невероятно бавна, средно със същата скорост, с която растат ноктите ви, около 2-3 см на година. Това може да не изглежда много, но в продължение на милиони години може да доведе до значителни разстояния.

5. Най-високият връх в света технически не е Еверест

С 8850 метра връх Еверест е най-високата точка над морското равнище. Това обаче не е най-високата планина на планетата. Първенството е на Мауна Кеа, спящ щитов вулкан в Хавай, чиято основа се намира под 6000 метра вода. Като цяло Мауна Кеа е висок над 10 000 метра.

6. Судан има почти два пъти повече пирамиди от Египет

iStock

Когато мислим за пирамиди, вероятно се сещаме за древните структури в Египет. Но знаете ли, че в Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет? Тези по-малко известни пирамиди предлагат нова гледна точка към богатата история на древна Африка.

Судан е дом на 200 до 250 пирамиди, в сравнение със 130 в Египет, много от които са по-стари и по-големи от тези в Египет. Тези пирамиди, известни като нубийски, са построени от древното царство Куш, съществувало в днешен Судан и Египет от около 800 г. пр.н.е. до 350 г. от н.е. Могъщото царство Куш контролирало голяма част от долината на Нил и търгувало с други култури като Египет.

Пирамидите в Судан са построени в характерен стил, който ги отличава от тези в Египет. Те са изградени от кални тухли, а гладките, наклонени страни са покрити със слой бял варовик. Пирамидите са издигнати в групи, като няколко пирамиди са групирани заедно, за да образуват гробница за едно царско семейство.

7. Остров на Филипините в средата на езеро, на остров в езеро, на остров

TheCoffee (Mike Gonzalez) / CC BY-SA 3.0

Ако са ви били необходими поне два пъти, за да прочетете това, всичко е наред. Езерото Таал във Филипините, което се намира на остров Лусон, има свой собствен остров, наречен остров Вулкан, където се намира друго езеро, наречено Кратерно езеро, което пък има собствен остров, наречен Вулкан Пойнт.

Колкото и необичайно да звучи това, Вулкан Поинт не е единственият остров в езеро в остров, в езеро, в остров. Всъщност има много по-голям остров от четири акра в езерна система в Канада.

8. Папуа Нова Гвинея е най-многоезичната държава с над 840 говорими езика

iStock

Докато пътувате през Папуа Нова Гвинея, бързо ще разберете, че тази страна не прилича на никоя друга. Една от най-забележителните разлики е големият брой езици, които се говорят тук – с над 840 езика Папуа Нова Гвинея има най-много езици в света. Но защо тази страна има толкова голямо езиково разнообразие?

То може да се дължи до голяма степен на географията и историята на страната. Неравният и планински терен на Папуа Нова Гвинея затруднява общуването и взаимодействието между различните групи. В резултат много общности са останали изолирани и са развили свои собствени езици.

Друг фактор, допринесъл за езиковото разнообразие на Папуа Нова Гвинея, е австронезийската миграция. Австронезийците, които идват от Тайван и Филипините, започват да се заселват в Папуа Нова Гвинея преди около 4000 години. Докато се разпространяват из островите, те донасят със себе си собствените си езици и култури.

С течение на времето тези езици са се разнообразили и еволюирали, за да образуват 840-те езика, които се говорят в Папуа Нова Гвинея днес. Австронезийските езици формират по-голямата част от езиците, които се говорят в страната, но неавстронезийските езици също представляват значителна част.

9. Канада има повече езера, отколкото останалата част на света, взети заедно

iStock

Канада е втората по големина държава на Земята и ако има нещо, което хората харесват в тази северноамериканска страна, то е колко естествена красота може да се види навсякъде. Има величествени планини, реки и дори плажове. Езерата в Канада обаче са може би най-интригуващи – и самият им брой е умопомрачителен. От всички естествени езера в света, по-големи от 10 хектара, повече от 60% се намират в Канада, сочи изследване на университета Макгил.

Броят на езерата, по-големи от три квадратни километра, се оценява на близо 31 752 от The Atlas of Canada, от които 561 езера имат площ над 100 km2, включително четири от Големите езера. Като цяло цели 9% от повърхността на Канада са покрити със сладководни водоеми.

10. Чикаго и Ню Йорк са най-многоликите градове

J. Crocker / CC0

Варшава е столицата на Полша с англомерация около 3 милиона жители, от които 95% са с полски произход. Но освен Варшава няма друг град с по-голямо полско население от Чикаго, въпреки че самата Полша наброява 37 милиона жители.

Чикаго е третият по големина град в САЩ с 8,5 милиона души, живеещи в градския район. Поради огромното население от полски произход, архитектурата и културата на града много наподобяват тези на Полша. Можете да намерите полски театри, пазари и дори полски вестник.

Трудно е да се каже каква част от населението на Чикаго е от полски произход, като оценките варират от 150 000 до 1,9 милиона. Според някои оценки пък българите в Чикаго са между 120 000 и 150 000 души, което го прави града с най-голямата българска диаспора в света.

Това е доста умопомрачително, но друг космополитен звяр е Ню Йорк. В Ню Йорк има повече италианци, отколкото в Рим, повече ирландци, отколкото в Дъблин, и повече евреи, отколкото в Тел Авив.

Източник: ZME Science

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com