Адронният колайдер "погреба" теория на новата физика

47139
Адронният колайдер "погреба" теория на новата физика

Сътрудници на ЦЕРН, които работят с Големия адронен колайдер, са открили изключително рядък случай на разпад на елементарни частици. Наблюдението нанася сериозен удар върху теорията за суперсиметрията. Тя е основана на предположението, че съществува хипотетична симетрия, която свързва бозоните и фермионите в природата, предаде КРОСС.

Абстрактното преобразуване при суперсиметрията свързва бозонното и фермионното квантово поле така, че те да могат да преминават едно в друго. Тази теория бе издигната от редица учени-физици като обясняваща някои несъответствия в Стандартния модел на Вселената.

Колайдерът постави грандиозен температурен рекорд

Физиците от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН са поставили грандиозен температурен рекорд, съобщават от центъра. В проц...

Учените разчитаха чрез Колайдера да получат първото експериментално потвърждение на теорията. Но новото наблюдение, за което бе съобщено в Киото, противоречи на много модели в теорията за суперсиметрията.

"Възможно е суперсиметрията да не е умряла като теория, но последните резултати показват, че тя е тежко болна", заяви професор Крис Паркс, представител на британската част на експеримента LHCb.

Още по-рязко се изказа друг сътрудник на LHCb, професорът от имперския колеж в Лондон Андрей Голутвин, пише ZN.ua. „Резултатът много ограничава кръга от съществуващите модели, по-точно, суперсиметричните модели стават много малко вероятни. Бих казал, че тези модели вървят вече към гробището".

Изследователите, работещи на детектора LHCb, са измерили скоростта на разпад на частици, наречени Bs-мезон /състоящ се от s-кварк /, „странният" кварк" и b-кварк /"прелестният" кварк/ на две частици - мюони. За първи път такъв разпад се наблюдава в изкуствени условия и според изчисленията на учените на всеки милиарден разпад от този мезон се падат само по три от подобен род.

ЦЕРН ражда нова физика

Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обявиха, че са открили нова частица, която най-вероятно е неуловимият ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com