Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона

82550
Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона
Снимка: Getty Images/Guliver

Гробницата на египетския фараон Тутанкамон, починал през 1327 г. пр.н.е., е открита през 1922 г. от английския археолог Хауърд Картър. Години след откриването на гробницата на младия фараон египтолозите подозират, че Картър лично е откраднал част от съкровището от гробницата още преди официално да обяви откритието си. Тези слухове продължават да съществуват 100 години по-късно, но сега едно непубликувано писмо потвърждава дългогодишните подозрения, пише The Guardian.

Точно преди 100 години Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон, която съдържа хиляди ценни артефакти. В продължение на 10 години Картър ръководи движението на ценностите в Кайро, в Египетския музей.

Първи подозрения

Тогава Картър твърди, че много от съкровищата от гробницата вече са били откраднати преди повече от 2000 години. През 1947 г. сътрудник на Картър пише статия в научно списание, обвинявайки археолога, че сам е откраднал част от съкровището, преди да затвори гробницата и да обяви откритието си. Някои египтолози също подозират Картър в кражба, тъй като той извадил някои ценни артефакти, за които не съобщил. Било много трудно да се докаже това, но сега има сериозни доказателства, че тези подозрения не са били безпочвени.

Писмото и обвинението

Сега се подготвя за издаване книга за Тутанкамон и неговата гробница, чийто автор е египтологът Боб Брайър. Според твърденията му тази книга ще бъде първата, в която ще бъде публикувано писмото, което доказва вината на Картър.

"Писмото, което сега е в частна колекция, доказва, че Хауърд Картър е откраднал част от съкровищата от гробницата на Тутанкамон. В това няма съмнение", казва Брайър.

Писмото, за което говори египтологът, е изпратено до Картър през 1934 г. и никога не е публикувано. То е написано от Алън Гардинър, който е помогнал на Картър да дешифрира египетските надписи, намерени в гробницата на Тутанкамон. Причината за написването на писмото било това, че по време на разкопките Картър подарил на Гардинър ценен египетски амулет, за който Картър твърдял, че не е бил открит в гробницата на Тутанкамон.

Гардинър показал този амулет на тогавашния директор на Египетския музей в Кайро Рекс Енгелбах. Директорът на музея казал на Гардинър, че този амулет най-вероятно е от гробницата, защото съвпада с други подобни артефакти, открити в гробницата на фараона. Гардинър не признал на Енгелбах, че амулетът му е бил даден от Картър.

В писмото си до Картър Гардинър пише, че знае, че амулетът е бил откраднат от гробницата на Тутанкамон, и съжалява, че е попаднал в такова неудобно положение.

Солидно доказателство

"Самите египтяни не са могли да докажат, че Картър е откраднал ценни артефакти от гробницата, но по-късно много от тези предмети започнали да се продават на местните пазари. Те определено са били намерени в гробницата на Тутанкамон", казва Брайър.

Египтологът смята, че значението на това писмо е трудно да се пренебрегва, тъй като обвинението в кражба идва от водещ експерт, участвал в разкопките.

„Ако Енгелбах беше разбрал за кражбата, тогава за Картър щеше да бъде много трудно да избяга от отговорност, тъй като директорът на Египетския музей е имал голяма власт и е знаел точно за какво говори, когато е твърдял, че амулетът е намерен точно в гробницата на Тутанкамон“, казва Брайър.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени откриха истинското име на Тутанкамон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com