Археолози откриха гробница на сатрап на Селевкидите в Иран

25969
Археолози откриха гробница на сатрап на Селевкидите в Иран
Снимка: Cattette / CC BY-SA 4.0

Археолози откриха древна гробница при разкопки в древния град Нахованд в Иран. Според тях това може да е гробницата на селевкидски сатрап, съобщава Tehran Times.

Гробницата на предполагаемия сатрап на Селевкидите е открита в съвременния ирански регион Хамедан. Тя е открита от екип под ръководството на археолога Мохсен Ханджан. По думите му гробницата хвърля нова светлина върху представите за елинистичния живот в западно-централен Иран.

Гробницата се намира в района на Тепе Накаречи, в непосредствена близост до мястото, където археолозите преди това са открили древен храм на Селевкидите. В момента гробницата представлява кръгъл хълм, висок около осем метра, разположен сред овощни градини в югоизточната част на Нахаванд.

Нахаванд е един от градовете, които Селевкидите построяват по време на своето управление на територията на съвременен Иран. Известно е, че те са се опитвали да "елинизират" владенията си. Затова Селевкидите канили на място най-известните и изкусни гръцки скулптори, занаятчии, учители, художници, историци и дори търговци.

Изненадващо, но са оцелели много малко предмети от епохата на Селевкидите, въпреки че са управлявали почти три века. Затова откриването на неизвестна досега гробница може да бъде от голяма помощ на археолозите при изучаването на периода на Селевкидите в Иранското плато. Освен това тя може да даде улика за неизвестните погребални ритуали от този период от време.

По-рано в същия район археолозите са открили други ценни предмети като бронзови статуи на гръцки богове, каменен олтар, горната част на колона и керамични изделия. Между другото, археолозите не изключват, че преди идването на Селевкидите на това място е могло да съществува още по-древно селище.

Селевкидите са династия от владетели на елинистическата държава, основана от Селевк I Никатор. Последният бил диадох на Александър Македонски, тоест един от онези приближени пълководци, които разделили империята помежду си след смъртта на Александър Велики. Империята на Селевкидите съществува от 312 г. пр.н.е. до 63 г. пр.н.е. Селевк получава Вавилония през 321 г. пр.н.е. и разширява владенията си, за да включи голяма част от близкоизточните територии на Александър Македонски. В разгара на своята мощ империята включва Централна Анадола, Персия, Леванта, Месопотамия и днешен Кувейт, Афганистан и части от Пакистан и Туркменистан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Подземен комплекс с процесия от асирийски божества е открит в Турция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно