Археолози откриха в Египет огромно лице, наподобяващо Големия сфинкс

38603
Археолози откриха в Египет огромно лице, наподобяващо Големия сфинкс
Снимка: iStock

Група археолози откриха гигантско лице, издълбано в планински склон в Тиванския некропол. Лицето напомня това на Големия сфинкс в Гиза и в древни времена е гледало към царския некропол, а по време на слънцестоене то "светва".

В Тиванския некропол са запазени много скрити тайни на древния свят. През 1881 г. археолозите се натъкнали на гробница TT 320, която съдържа повече от 40 мумии на известни древноегипетски фараони като Рамзес II, Сети I и Тутмос III.

Сега археолозите са направили още едно невероятно откритие: всички тези мумии били охранявани от масивната статуя, изсечена в планината. Макар и силно разрушена, изследователите са идентифицирали част от слепоочието, арката на веждите и дори кухината на носа - всичко това с точни пропорции.

Откритието е документирано от мисия на испански археолози от университета Комплутенсе в Мадрид (UCM) в сътрудничество с Центъра за древноегипетска документация на египетското Министерство на антиките (CEDAE).

Наречена Royal Cache Wadi Survey (или C2 Project), мисията е открила множество каменни надписи на мястото, мумифицирани животни, приношения, неизследвана гробница и тази 20-метрова статуя, за която досега не било известно нищо.

„Изглежда, че изобразява лице с перука, вероятно подобно на лицето на богинята Хатор, дъщерята на бога на слънцето Ра. И макар че това не е съвсем сфинкс, тъй като няма тяло на животно, би могло да изпълнява същата роля на пазител като Сфинкса в Гиза", обяснява египтологът Хосе Рамон Перес-Акино, професор по древна история в UCM и съдиректор на проекта C2.

Археолозите смятат, че лицето, изсечено в склона на планината, не се е разрушило поради ерозия, а е било умишлено обезобразено. Коптски материали, открити при разкопките, предполагат, че този вандалски акт се е случил „много късно, почти през Средновековието“.

В Късната античност (IV, V и VI век) тази област е силно християнизирана и старите храмове се превръщат в манастири. В този контекст издълбаното лице може да се е възприемало като нещо твърде голямо и несъвместимо с християнската религия, обясняват египтолозите.

По същия начин отговорни за унищожението биха могли да са мюсюлмани, тъй като ислямизацията на района е настъпила през 637 г. сл.Хр.

Друга интересна подробност е, че лицето на пазителя „светва“ по време на слънцестоенето, което било потвърдено от археолога Перес-Ачино на 21 декември, когато археологическата кампания вече приключвала.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мистериозна царска гробница е открита в Египет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com