Библейски градове, изгубени във времето

33032
Библейски градове, изгубени във времето
Снимка: Ferdinand Knab / Public Domain

Библията е пълна с драматични истории, включително често разкъсвани от войни разкази за много древни градове. Някои от най-известните, като Витлеем и Йерусалим, все още са гъсто населени, пукащи се по шевовете от история. Но какво да кажем за тези, които са се изплъзнали между пръстите ни?

Някои от тези библейски градове отново са видели бял свят благодарение на усилията на упорити историци и археолози. Други остават повече от теми за дебат на археологически конференции. И все пак всички те са очарователни места, които ни дават възможност да надникнем в сложния свят на Библията, с неговите враждуващи царства, пътешестващи патриарси и зашеметяващи сгради, които могат да накарат посетителите да ахнат от почуда. Тези библейски градове може да са били изгубени от времето, но няма причина да ги забравяме.

Бетсаида

В историята на християнството Бетсаида е родно място трима апостоли (Петър, Андрей и Филип) и приема Исус понякога. В крайна сметка градът може да се похвали с голяма стена с монументална порта, оградена от две кули. Въпреки укрепленията Бетсаида е превзета от асирийците през 8. век пр.н.е., според Еврейската виртуална библиотека. В крайна сметка тя е възстановена, както става ясно както от записи, така и от археологическите разкопки, въпреки че тетрархът Филип я преименува на Юлия-Ливия през 1. век от н.е., за да спечели благоволението на римските владетели. В крайна сметка жителите на Бетсаида напуснали града. Археолозите от 19. век са били объркани относно нейното местоположение, въпреки че Ет-Тел близо до Галилейското езеро е бил предложен като стария град още през 1838 г.

Руини на градската порта и езическа стела в археологическия обект Ет-Тел, който понякога се идентифицира с Бетсаида. Северно от Галилейското езеро в Израел Chmee2 / CC BY 3.0

Археолозите не идентифицират Ет-Тел като Бетсаида до края на 80-те години. А изследователи, работещи на мястото на Ел-Арадж, твърдят, че се намират върху истинската Бетсаида, както се вижда от мозайки и надписи от сложна църква от византийската епоха, които може да споменават дома на апостолите Андрей и Петър: Откриха предполагаемия роден дом на апостолите Андрей и Петър. Ел-Арадж се появява като претендент за Бетсаида през 2016 г., когато започват разкопките, въпреки че хората забелязали намеци за селище в района още през 1930 г. Докато учените и тук са съгласни, че доказателствата на Ет-Тел за заселване от библейската епоха са убедителни, те посочват липсата на византийски елементи, които не съответстват на разказа за Бетсаида.

Вавилон

В Библията Вавилон има доста лоша репутация. Еремия 51:58 предсказва огнен край за града и хората му, докато Откровение 18 използва персонифициран Вавилон като представяне на всичко, което е морално покварено в света.

Реконструкция на портата на Ищар със сини плочки (Музей Пергамон, Берлин), която е била северният вход на Вавилон. Наречена е на богинята на любовта и войната. Бикове и дракони, символи на бог Мардук, украсяват портата. Rictor Norton / CC BY 2.0

2500-годишна мистерия: чудото на Висящите градини на Вавилон

Но Вавилон също е бил реален град и основна сила в древния свят. Основан около 2300 г. пр.н.е. на река Ефрат, градът за първи път става известен при създателя на империята от 18. век пр.н.е. Хамурапи. След като превзема близките кралства, Хамурапи формира империята Вавилония... която веднага след смъртта му се разпада. Възражда се отново по-късно като Нововавилонско царство през 7. век пр.н.е. Просъществува малко по-малко от век, но през това време Навуходоносор II побеждава Юдейското царство и задържа еврейския народ във Вавилонския плен около 598 – 538 г. пр.н.е. През това време град Вавилон е обогатен с масивен храм, грандиозна стена и луксозни стоки, които преминават през пищно украсени порти.

Как е устроена Вселената: версия на шумерите, на която е трудно да не се възхитим

Александър Велики получава ключовете на Вавилон Johann Georg Platzer - Christie's / Public Domain

Колкото и внушителен да е бил Вавилон, не му било писано да продължи да съществува. Някогашният великият град е превзет от персийския Кир Велики през 539 г. пр.н.е. и след това навлиза в дълъг упадък. Сега това са руини в иракската пустиня, гарнирани донякъде от развлечения, поставени там по заповед на иракския диктатор Саддам Хюсеин. По време на войната в Ирак САЩ строят военна база, което нанася допълнителни щети.

Содом и Гомора

Историята на Содом и Гомора е разказана в Битие 18–19, където двата града са толкова пълни с грешни хора, че Бог решава да ги заличи от картата. Ако огънят и жупелът наистина са се сипели, то със сигурност не е останало нищо.

Божият гняв: учени разкриха тайната на гибелта на Содом и Гомора

Въпреки това доста археолози смятат, че Содом и Гомора действително са съществували. Някои посочват ивица земя, която разполовява Мъртво море в Израел, отбелязвайки, че някога тя е поддържала селското стопанство и вероятно много хора и техните селища. Земетресение, случило се около 1900 г. пр.н.е., може да е разтърсило района до такава степен, че всички градове там биха били разрушени.

Унищожението на Содом и Гомора на фона на Лот и неговите дъщери Lucas van Leyden / Web Gallery of Art: / Public Domain

Или може би подробността, че Бог сипе разруха върху градовете, сочи към друго обяснение. Изследване от 2021 г., публикувано в Nature Scientific Reports, твърди, че около 1650 г. пр.н.е. град Тал ел-Хамам в долината на река Йордан е бил опустошен от внезапен взрив от силна топлина и налягане. Изследователите подозират, че най-вероятните виновници са комбинираните ефекти от „въздушен взрив“ и ударна вълна, създадена от метеор или комета, разпадащи се над града. Неговите ефекти биха били еквивалентни на ядрено оръжие, много по-мощно от използваното в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. На практика целият живот в Тал ел-Хамам е щял да бъде изпепелен за миг, докато сградите на града бяха превърнати в развалини.

Ниневия

Ако древните израилтяни са имали сложни отношения с Вавилон, тогава тяхното отношение към асирийския град Ниневия е още по-обезпокоително. В „Наум 3“ се казва, че това е ужасно място, пълно със смърт и грях, чиито жители ще бъдат изправени пред болезнено наказание.

2700-годишни скални релефи разказват историята на древна Ниневия

Предполагаем изглед на Ниневия от археолога Остин Хенри Леърд CC BY-SA 4.0

Ниневия не е просто метафора. Тя е била реален град в днешен Ирак. Разкопките на древното асирийско селище започват в началото на 19. век и включват необикновено скривалище с клинописни плочи от библиотеката на Ашурбанипал. Така станало ясно, че някогашното плодородно място е било обитавано за първи път преди около 9000 години, въпреки че е започнало своя период на най-голяма слава при Сенахериб през 8. век пр.н.е. Градът не само се гордеел с грандиозен дворец, но жителите му се възползвали от добре проектирана канализация, която довеждала вода до града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com