Бичуване, пиявици, живак. Как едно време са лекували венерическите заболявания

7486
Бичуване, пиявици, живак. Как едно време са лекували венерическите заболявания
Снимка: Jean-Baptiste Regnault / Public Domain

Макар че венерическите болести са известни на човечеството от векове, истинското им лечение се е появило едва наскоро. На нашите предци им се е налагало да страдат от варварски процедури, които не давали необходимия ефект и не лекували половите инфекции.

Древен Египет

Най-интересният въпрос относно лечението на полово предаваните болести в миналото е бил дали хората от древността са свързвали определени болести със секса. Да не говорим, че симптомите на много полово предавани болести са подобни на други заболявания, така че понякога е много трудно да се разграничи едно заболяване от друго.

Папирусът на Еберс. Public Domain

Невъзможно е да се каже със сигурност, но някои документални доказателства все пак потвърждават: дори тогава хората са знаели, че незащитеният (и не може да има друг) секс може да предизвика инфекция. Например папирусът на Еберс, един вид медицинска енциклопедия на древните египтяни, изобразява лекари, които се опитват да помогнат на пациентите да се справят с болката в областта на слабините.

Според интерпретацията на проф. Франьо Грубер в книгата му „История на болестите, предавани по полов път от древността до Ренесанса“, папирусът на Еберс демонстрира използването на масло от сандалово дърво в опит за лечение на уретрална инфекция, която също може да е била полово предавана.

Но това не е единственият метод за "разрешаване на сексуални проблеми", познат на древните египтяни. Те четяли заклинания, гонели злите духове от телата на пациентите и използвали многобройни помади и мехлеми с билки, чесън и дори малко счукан кравешки рог, за да лекуват или да предотвратят инфекции, предавани по полов път.

Въпреки вярата си в ефективността на прогонването на демони чрез заклинания и магьосничество, древните египтяни се опитвали да намерят и по-ефективни методи за облекчаване на страданията, причинени от венерически болести. Древни египетски медицински инструменти, изобразени в надпис от периода на Птолемеите в храма Ком Омбо. Jeff Dahl / CC BY-SA 3.0

Древна Гърция

Историците смятат, че древните гърци и римляни са били наясно с възможните рискове от незащитена връзка. Така че преди процеса те вземали душ, измивали се старателно и се разтривали с масла, за да предотвратят заразяване с болести, предавани по полов път. Но имало и по-екстремни методи.

Соран Ефески, древногръцки лекар, работил в Рим, смята, че причината за венерическите болести е общата слабост на тялото, което се нуждае от лечение и упражнения. Той препоръчва на заразените с гонорея да носят оловни тежести, за да помогнат на тялото да укрепне и да се справи с болестта.

Но друго нещо било лечението на херпес, което е известно на гърците още от основаването на самата Гърция (дори думата е гръцка). Но вероятно никой освен гърците не е предлагал такъв варварски и ужасен метод за лечение на това вирусно сексуално заболяване – изгаряне с нагорещено желязо.

Древните гърци и хетерите редовно вземали бани с използване на масла, за да облекчат дискомфорта си. Някои от тях не спират до баните и се опитват да подобрят цялостното си физическо здраве, за да се противопоставят по-успешно на инфекциите на половите пътища. На картината: Сократ намира своя ученик Алкивиад при хетера. Henryk Siemiradzki / Public Domain

Негово Величество Живакът

Живакът се използвал навсякъде – смятало се, че с негова помощ може да се излекува сифилис. Първото лекарство за лечение на сифилис – живачни съединения и живачни мехлеми – е предложено от знаменития Парацелз. Живачният мехлем се втривал в краката. Лечението с живак на това полово предавано заболяване, препоръчано от италианския лекар Джовани де Виго, се използва в Европа около 400 години.

Много дълго време с живак се лекували сифилис всички, от обикновените войници до върховете на обществото. Заедно с живака, през XVI век европейците започват да използват т.нар. lignum vitae, хавайско дърво, донесено в Европа от Ямайка, за лечение на генитални инфекции. Въпреки силната вяра на хората в неговите чудотворни свойства, няма доказателства, че то действително е лекувало инфекции на половите пътища.

iStock

XIII век, Италия

Роджериус Салернски е спечелил своето място в историята на медицината. През XIII век той написва едно от най-подробните ръководства по хирургия от онова време. Стандартите, описани там, изглеждат плашещи за нашите съвременници – преди всичко поради липсата на анестезия. Но за онези времена неговите решения били, може да се каже, новаторски.

Като лечение на болести, предавани по полов път, той предлага или пиявици да изсмучат цялата „мръсна кръв“ от тялото, или това, което професор Грубер деликатно нарича „уретрално оросяване“ – процедура с тръбичка, която се потапя точно на това място.

В Средновековието пиявици са предписвани за лечение на заболявания, за които се смята, че са причинени от наличието на твърде много кръв в тялото. Въпреки че тази медицинска теория е опровергана, пиявиците понякога се използват и днес за области с частично съсирена кръв (хематоми). Тази дърворезба е от Historia Medica by W. van den Bossche, публикувана през 1638 г.

Роджериус Салернски помагал на пациентите да се излекуват с промиване на уретрата, използвайки различни инструменти, които се поставяли директно в уретрата, за да се предотврати задържането на урина, причинено от болести, предавани по полов път.

Средновековна Европа

Едно от най-сигурните лекарства за венерически болести през Европейското средновековие е оловото. Да, не само олово, а вани с оловни пари и така наречените "потни дрехи" – парчета плат, потопени в течност, съдържаща олово.

XVIII век, Франция: бичуване и изповед

Във Франция в края на XVII и началото на XVIII век вече има утвърдена система за лечение на сифилис. Тя се състояла от три етапа. Най-напред болният, и така страдащ от полова инфекция, бил бичуван – публично, на градския площад. След това бил изпращан в лечебница и ако болестта не била твърде напреднала, лекарите се заемали с работата. Те правели кръвопускане, след това стомашна промивка и след това двучасови бани в продължение на две седмици. И отново стомашна промивка.

Bernard Picart / Wellcome Collection / Public Domain

Третият етап се състоял от живачни мехлеми. След това пациентът с неизлекувана венерическа болест бил обявяван за здрав и изгонван от лечебницата.

Англия, XIX век: затвор за жени

Венерическите болести се превръщат в огромен проблем през XIX век в Англия, удряйки най-тежко армията и флота. Връщайки се в родината си, войниците и моряците преди всичко се отправяли към платена любов. През 1860 г. правителството криминализира работничките в бордеите със закон. Ако полицията подозира определена жена, може да я принуди да се съблече и да я огледа за признаци на полово предавани болести.

Обикновено жените били изолирани в продължение на четири месеца, затворени в отделни килии, където се хранели, спели и работели. Wellcome Library / Public Domain

Ако служителите на закона открият признаци на полова инфекция, жената се изпраща в специални заведения за лечение. При отказ я вкарвали в затвора – до една година, без възможност да излиза и да си изкарва прехраната.

ВИЖТЕ ОЩЕ: От огъня до интернет: най-важните открития на човечеството, променили света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно