Българско участие в наградите за най-абсурдните научни изследвания "Шнобел" на Харвард

16099
Българско участие в наградите за най-абсурдните научни изследвания "Шнобел" на Харвард
Снимка: iStock/Guliver

В Харвардския университет раздадоха за 29-ти път наградите Шнобел, които всяка година се присъждат за десетки научни постижения, "които в началото те карат да се усмихнеш, а после да се замислиш", както е записано в устава. Всяка година церемонията по награждаването се превръща в комедийно шоу с елементи на абсурд по дадената тема, а наградите се връчват от истински Нобелови лауреати, които за целта слагат бутафорни очила, изкуствени носове и смешни шапки. Тази година в ролята на награждаващи се явиха Ерик Маскин, носител на наградата Нобел за икономика за 2007 год, Ричард Робертс- физиология и медицина за 1993 г и Джеръм Фридман- физика 1990 година. От техните ръце лауреатите на наградата Шнобел получиха чекове за 10 трилиона зимбабвийски долара (равни на около 40 американски цента), дипломи и смешни статуетки. Те представляват чаша за кафе, заобиколена от запалка, опаковка от дъвка, четка за зъби и други предмети, отразяващи главната тема на церемонията- навиците. А ето и тазгодишните постижения в различните области. Любопитното е, че в наградата за биология е спечелена от международен екип, в който наред със Сингапур, Китай, Австралия, Полша и САЩ, фигурира и България. Изводът от проведените проучвания сочи, че ако намагнетизираш мъртви хлебарки, те значително по- дълго от живите съхраняват магнитните си свойства. По резултатите от това увлекателно изследване е била написана научна работа с тема " Биомагнетични характеристики на живи американски хлебарки. "

А ето и останалите:

Физика

Наградата в тази категория получи изследване за това, защо и как австралийски вомбати изхождат кубчета. Сред многочислените автори на тази международна разработка се оказват двама учени от Тайван, които получават наградата "Шнобел" за втори път в почти 30 годишната история на наградата. Първия си "Шнобел" Патрисия Ян и Дейвид Ху получават през 2015 година, когато доказват, че продължителността на уринирането при всички млекопитаещи е горе-долу еднаква и трае около 21 секунди.

Медицина

Наградата получава италианецът Силвано Галос, който доказва, че присъствието на пица в храната помага за доброто здраве и снижава риска от рак на храносмилателните органи, но само ако пицата е приготвена в Италия.

Медицинско образование

Наградата в тази област е дадена на изследване за метод на обучение на студенти- медици с помощта на звуковите сигнали, с които обикновено се тренират кучета- като цъкане с език например. Статията така се и нарича " Трениране на условния рефлекс при провеждане на ортопедични операции."

Икономика

В тази категория побеждават учени от Холандия, които изяснили в чии пари има най- много болестотворни бактерии. Както се оказва, в пряк смисъл най- мръсни са банкнотите в Румъния.

Анатомия

Лидер след стихийно бедствие и как ви друсна апандиситът?

В Харвардския университет в Кеймбридж се състоя церемонията по връчване на Шнобеловите награди за 2015 година – шеговит вариант н...

Най- добри в тази област са френски учени, които проучили " температурната асиметрия на тестисите при голи и облечени мъже" и изяснили, че лявата топка обикновено е по-топла от дясната, но само ако мъжете са облечени.

Химия

Шнобел по химия тази година се дава на японски професор, който изчислил обема слюнка, отделяна ежедневно от петгодишно дете. Ученият провел експеримента със собствените си деца по следния начин- теглил банани, давал им да ги дъвчат, после да ги плюят и пак теглил. Изяснил, че за едно денонощие петгодишно дете отделя около половин литър слюнка.

Инженерно дело

Наградата в тази област отива при иранския учен Иман Фарабахша,патентовал апарат за смяна на памперси. Изследователят не успял да дойде на церемонията, но изпратил видеозапис, който, по данни на организаторите, не дошъл навреме за началото на церемонията.

Ето как да се отървете от депресията

Случвало ли ви се е да се чувствате отпаднали и постоянно разстроени? Депресията е много неприятно състояние, с което много хора се сбл...

Психология

Тук наградата получава немски учен, който доказал първо, че да сложиш в устата си химикалка прави човека щастлив, обаче после открил, че това не е така..

Световна награда

Лауреатите на тази най- висока награда са екип учени от Великобритания и Сингапур, които опитали да измерят количеството удоволствие, усещано от човек, когато успее да се почеше там, където го сърби. 

Наградите "Шнобел" се раздават от 1991 година от списание " Анализи на невероятните изследвания". Всеки може да номинира кандидат, може и себе си да номинира. В комисията по оценяването влиза редколегията на списанието- около 50 души, сред които учени, журналисти, писатели, лекари, спортисти, няколко Нобелови лауреати и един осъждан престъпник. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com