X
 
 

Човечеството се трови с олово от 2000 години

3362 0
photo of Човечеството се трови с олово от 2000 години
Снимка: Getty Images/Guliver
Анализи на ледени проби от Швейцарските Алпи, заедно с документи от времето на "Черната смърт" в Европа, доказват, че в природата няма абсолютно никакви естествени нива на олово във въздуха.

Учените отдавна са наясно с пагубното въздействие на оловото върху човешкия организъм. Веднъж попаднал в тялото, оловото уврежда сериозно здравето, причинявайки поведенчески, неврологични, репродуктивни и сърдечносъдови проблеми.

Досега се смяташе, че заради събития като вулканичните изригвания, които освобождават олово във въздуха, дори преди индустриалната епоха на Земята е имало известно "естествено" съдържание на олово.

"За пръв път разбрахме, що се относя до оловото, как би изглеждала планетата, ако хората не съществуваха", заявява Крис Ловлък, археолог от Университета в Нотингам и съавтор на проучването.

Експертите открили, че дори преди индустриалната революция, съдържанието на олово в атмосферата също е било резултат от човешката дейност, т.е. не съществуват "безопасни" нива на оловно замърсяване.

"На пректика човечеството се трови с олово от 2000 години", допълва Алекс Мур, историк и климатолог от Харвард.

Учени от Великобритания, САЩ и Германия анализирали ледени проби, взета от ледник в швейцаро-италианските Алпи. Досега екипът е проучил проби от 43 метра дълбочина, отговарящи на период от 2000 години.

Експертите заключили, че съдържанието на олово в леда паднало до пренебрежими нива само веднъж за 2000 години - от 1349 г. до 1353 г. Този исторически период съвпада с разпространението на "Черната смърт" - мащабна и смъртоносна чумна епидемия, отнела живота на половината насенелие на Европа. Освен това екипът проучил и исторически източници за минната дейност и топенето на метали на Стария континент.

Именно тази дейност на практика се оказала основният източник на оловно замърсяване в Европа, а падането на нивата на олово във въздуха се дължало на смъртта на милиони хора, покосени от чумата, които вече не можели да работят в индустрията и обработката на метали.

Така основното заключение на проучването било, че от 2000 г. насам обработката и топенето на метали са основен източник на токсично оловно замърсяване, което няма естествени измерения, а е единствено човешко дело.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова надежда за Боян: Алпинист се върнал...

Дъщерята на българския алпинист Боян Петров - Теа Петрова разкри интересна случка, за която научила наскоро. Американски алпинист се з...