COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува

25925
COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува
Снимка: iStock/Guliver

Тревогата около новия коронавирус продължава да ангажира вниманието на човечеството. На фона на международните усилия за справяне с глобалната пандемия и непрекъснатото търсене на ефективни решения за ограничаване на заразата, социалните мрежи и интернет изобилства от фалшиви новини и откровени неистини за COVID-19. На принципа „Страхът подклажда още страх“ се раждат „новини“, чиято единствена цел е да генерират посещения, използвайки притесненията на всеки един от нас. В този материал вече ви представихме едни от най-често срещаните заблуди около пандемията. А в анализа ни за 5G опровергахме множество спекулации около „вредата“ от новото поколение мобилни мрежи, които към момента дори не са стартирали в България. Днес ще си поговорим за още една връзка, която не съществува – тази между COVID-19 и 5G.

Нека започнем с това, че миналата седмица Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии заяви, че ще подкрепи телеком операторите, за да ускорят развитието на 5G технологиите. И това е необходимо, тъй като чрез проектирането на оборудване, включително медицинска техника, което работи чрез новото поколение свързаност, ще се даде възможност за намаляване на въздействието на глобалната пандемия.

5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни

Да, заглавието отговаря накратко на цялото глобално безпокойство около мрежата от ново поколение, наричана 5G. А именно – тя е бе...

Съвсем лесен е отговорът на въпроса защо 5G и новият коронавирус нямат нищо общо помежду си. И този отговор се намира в учебниците по биология. Вирусите изпълняват жизнените си функции като хранене и размножаване само в гостоприемник – да се разбира организма, който заразяват. Ето защо те няма как да бъдат пренасяни чрез радиовълни, нискочестотно излъчване или други форми на мобилна свързаност.

COVID-19 продължава да бъде обект на изследване от страна на международните здравни организации, но е абсурдно да се мисли, че той се предава през сигнала на смартфона ни, чрез радиовълните от базовите станции на мобилните оператори или по интернет - чрез облъчване от екрана на лаптопа например.

Защо не си принадлежат?

Редица независими един от друг експерти се видяха принудени да обясняват на YouTube, Instagram и Facebook инфлуенсъри, че няма скрит заговор и световните правителства не си играят с биологично оръжие по отношение на коронавируса и интегрирането на мобилните мрежи от пето поколение.

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

„Taзи иcтopия зa 5G нямa нayчнo дoĸaзaтeлcтвo и cъc cигypнocт e пoтeнциaлнa дeзинфopмaция, ĸaтo вcъщнocт мoжe и дa cлyжи зa paзceйвaнe нa oбщecтвeнoтo внимaниe oт ĸoнтpoлиpaнeтo нa епидемията c СОVІD-19“. Това е мнението на преподавателя в университета по общественно здраве в Колорадо, Джoнaтaн Caвeт. От Федералната комисия по съобщенията, Агенцията по опазването на околната среда и Администрацията по храните и лекарствата в САЩ отново подчертаха, че 5G мрежите са напълно безопасни за човешкия организъм. Брендън Кар, който е служител във Федералната комисия, уточни в Twitter например, че COVID-19 се разпространява между хората и не е привнесен от радиовълни или друг тип комуникационна свързаност. И още: от Търговската асоциация за безжична индустрия заявиха, че „няма спор, че животни са източникът на коронавирус“, като цитираха мнения на експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Центъра за контрол на заболяванията (CDC). А че връзката между 5G и COVID-19 e дори нелепа, счита и Джон Бючър, старши учен от Националната програма по токсикология, която представлява междуведомствена инициатива за здравеопазване и човешки услуги в САЩ.

От всички цитирани твърдения на изследователи в областта на човешкото здраве и развитието на новите технологии, става безспорно ясно, че коронавирусът и 5G поколението мрежи не си принадлежат. Нещо повече, дори не съществува минимален риск за колаборация между тях. Да, вярно е обаче, че СЗО и други здравни институции продължават да проучват новия коронавирус, както и че 5G мрежите тепърва ще подлежат на тестове от страна на много държави, които планират разгръщането им.

В днешната ситуация на COVID-19 пандемия учени и изследователи, технологични компании и телеком оператори обединяват усилия за да подкрепят медицината и медицинските специалисти в борбата им за ограничаване на разпространението на вируса и в помощ на пациентите. Още в началото на март университетът Чулалонгкорн и мобилният оператор AIS в Тайланд пуснаха умни роботи с технология 5G, които да се грижат и проследяват пациенти с коронавирус. 5G роботи бяха вкарани и в големите болници в Ухан, център на новата епидемия от коронавирус. Те се използват в изолационни отделения, отделения за интензивно лечение, операционни зали, за да предоставят денонощна дезинфекция. 5G роботите помагаха на медицинския персонал да изпълнява задачи, включващи консултации и доставка на лекарства. В рамките на борбата с новия коронавирус отново в Китай работят 5G роботи, способни да разпознават симптоми на COVID-19 като висока температура сред големи групи от хората.

В този момент е далеч по-разумно човечеството да се фокусира както върху ограничаването на пандемията и рационалното използване на технологиите, така и върху опровергаването на откровени неистини, които също оказват съществено влияние върху ежедневието на обществата.

ЕП за изкуствения интелект: Трябва хората да могат да останат незаобиколими

Хората трябва да знаят как функционира даден изкуствен интелект (система за автоматизирано вземане на решения), какъв е начинът за конт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com