ЦРУ се интересува от възкресяването на мамути и тасманийски тигри

9278
ЦРУ се интересува от възкресяването на мамути и тасманийски тигри
Снимка: iStock

Докато мнозина са скептични относно перспективата и дори възможността за възкресяване на отдавна изчезнали същества, компания, свързана с Централното разузнавателно управление на САЩ, инвестира в биотехнологичната компания Colossal, която обещава да възкреси вълнестия мамут и тасманийския тигър, пише The Intercept.

Използването на генетична информация от възстановената ДНК на изчезнали същества за възкресяването им в съвременния свят е централната идея на научнофантастичния роман и филма „Джурасик парк“. Революционните постижения в областта на биотехнологиите, особено генното инженерство, през последните години може да предоставят възможност за връщане на отдавна изчезнали видове в нашия реален свят. Или поне под формата на генетично модифицирани близки роднини на съществуващи днес животни.

През 1932 г. на остров Тасмания е последното потвърдено наблюдение на тилацин на свобода. Последният екземпляр в плен е умрял на 6 септември 1936 г. в зоопарк в град Хобарт. Там са направени няколко късометражни черно-бели филма на живи екземпляри от този вид. Baker; E.J. Keller / Public Domain

Такава цел си е поставила биотехнологичната компания Colossal Biosciences от Далас (САЩ), която възнамерява да възкреси два изчезнали бозайника – вълнест мамут и тилацин (известен още като тасманийски вълк или тасманийски тигър). Компанията планира да използва за това добре познат метод на генното инженерство – технология за редактиране на гени, базирана на системата CRISPR-Cas. Като основа за възкресяването на вълнестия мамут Colossal е избрала азиатски слон, чийто геном 99,6 процента съвпада с генома на изчезналия му древен роднина.

Използвайки технологията CRISPR, компанията възнамерява да замени несъответстващите участъци от ДНК в индуцирани плурипотентни стволови клетки, създадени от клетки от кожа на слон. След това от стволовите клетки ще се създадат ембриони на мамут, които ще се отглеждат в изкуствени матки. По този начин компанията Colossa планира да избегне използването на сурогатно майчинство, тъй като самите азиатски слонове са застрашени от изчезване.

Основателите на компанията – д-р Джордж Чърч, генен инженер и молекулярен биолог, „бащата на синтетичната биология“, професор в Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт, и предприемачът Бен Лам – вече са натрупали впечатляващ списък от спонсори и инвеститори. И изглежда, наскоро към тях се е присъединила компанията In-Q-Tel, свързана с Централното разузнавателно управление на САЩ.

Юридически In-Q-Tel е независима, частна корпорация с нестопанска цел, която не е под контрола на ЦРУ или друга правителствена агенция. Всъщност корпорацията е обвързана със споразумение и годишен договор с ЦРУ, който определя отношенията между двете организации. По-конкретно In-Q-Tel инвестира във високотехнологични компании, за да гарантира, че ЦРУ и другите разузнавателни агенции ще получат най-новите технологии за поддържане на разузнавателния потенциал на САЩ.

„Стратегически става дума не толкова за мамутите, колкото за възможностите“, казват от In-Q-Tel.

Реконструкция на мамут в музея в Нордхаузен, Германия. J C D / Public Domain

„Биотехнологиите и биоикономиката са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на човечеството. Важно е нашето правителство да развива тези области и да има представа какво е възможно“, коментира Бен Лам, съосновател на Colossal Biosciences.

Струва си да се отбележи, че Colossal не е първата биотехнологична компания, в която In-Q-Tel инвестира. Преди това портфолиото на корпорацията се разшири с включването на фирми и стартиращи компании, които произвеждат оборудване за секвениране и анализ на ДНК, прилагащи методи на изкуствен интелект за картографиране и анализиране на рисковете от инфекциозни заболявания, а също разработват методи за производство на биогорива с използване на бактерии.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изчезнали безследно. Учени разкриха мистерията на древните континенти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com